Dela

Facebook Mail Twitter

Campusboende gav vänner för livet

Student läser på en surfplatta

Joakim Ånmark om utbytesstudier (Joakim längst till höger i bild). Intervjun gjordes 2017.

Joakim Ånmark studerar till ämneslärare i samhällskunskap och engelska. Vårterminen 2016 tillbringade han vid University of Strathclyde i Glasgow. Där fick han nya vänner och perspektiv.

– Anledningen till att jag valde att studera i Skottland är att jag länge har haft ett intresse för landet, dess kultur och historia, berättar Joakim. Jag hade varit i Edinburgh vid två tillfällen tidigare, men ville upptäcka mer av landet. Det, kombinerat med att jag studerar till ämneslärare i engelska gjorde att det kändes passande att studera där för att komma i kontakt med det engelska språket och den engelskspråkiga kulturen på ett genuint sätt.

Bodde på campus

Under terminen i Glasgow läste Joakim kurser i Internationella relationer och konfliktstudier samt en kurs i statistik för statsvetare. Joakim, liksom alla andra studenter, bodde på själva universitetsområdet, vilket underlättade det sociala livet och var en av de stora skillnaderna mot studentlivet här på Södertörns högskola. Mycket av fritiden tillbringades just med dessa ”flatmates”, på konserter, fotboll eller på utflykter runt Glasgow och i hela Skottland.

– Den mest minnesvärda utflykten vi gjorde var nog när vi åkte på en dagsutflykt till Loch Lomond som är en av de vackraste platserna jag varit på och som låg knappt en timme utanför Glasgow, säger Joakim. Annars är varken Glasgow eller Skottland känt för sitt vackra väder, så det blev en hel del besök på den lokala puben också, skrattar Joakim.

Parallella kurser

Själva undervisningen då? Upplägget skiljer sig åt en hel del skulle det visa sig. Samtliga kurser studerades parallellt under hela terminen, till skillnad från på Södertörn, där man generellt sett läser en kurs i taget.

– Jag tycker att det finns pedagogiska fördelar med båda systemen, men det var roligt att få testa någonting annorlunda och undervisningen blev mer varierad genom att vi läste flera olika kurser samtidigt. Dessutom var lärarna väldigt engagerade i sina ämnen, precis som de på Södertörns högskola. De var från olika länder, med olika perspektiv och erfarenheter, vilket bidrog till att kurserna blev superinspirerande.

– De många erfarenheter jag fått under min utbytestermin kommer att komma till nytta i framtida arbetsliv på så sätt att jag utvecklat mina ämneskunskaper i både samhällskunskap och engelska, men framför allt genom att jag fått ta del av så många olika perspektiv på många frågor. Genom att diskutera kurslitteratur med kamrater från olika delar av världen delas uppfattningar, erfarenheter och värderingar på ett sätt som för mig var unikt och otroligt intressant och givande. Jag har behövt utmana mig själv, akademiskt såväl som socialt och det tror jag att vem som helst kan dra nytta av, oavsett vad man studerar eller har för ambitioner.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Student

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2020-10-27