Forskning
Pedagogikämnets forskningsprofil präglas av ämnets humanistiska kunskapstradition och drivs av ett samhällsvetenskapligt kunskapsintresse. Kollegiet täcker tillsammans in tre forskningsfält: pedagogiska relationer och praktiker, pedagogisk teori och policy, globalisering och social rättvisa.
Pedagogikkollegiet vid Södertörns högskola representerar tre internationellt förankrade forskningsfält: pedagogiska relationer och praktiker, pedagogisk teori och policy samt pedagogik, globalisering och social rättvisa. Flertalet av forskarna inom ämnet är verksamma inom mer än ett fält. De frågor som studeras handlar bland annat om etik och värdegrundsfrågor, migration och mångkulturalitet, barns lek och filosoferande, estetik och lärande, demokrati och delaktighet, lärarprofessionalisering och studieframgång, samt allmän didaktik och ämnesdidaktik. Särskilt fokus läggs vid att studera pedagogikens etiska, estetiska och politiska dimensioner.
- Pedagogiska relationer och praktiker. Inom detta fält bedrivs forskning som fokuserar på pedagogiska relationer och praktiker inom formella och informella sammanhang. Det kan till exempel handla om relationer i barngruppen, mellan elev och lärare samt nyanländas erfarenheter av det nya landet. Även om förskola, skola och högre utbildning utgör självklara sammanhang för sådana relationer begränsas inte studierna till samhälleliga institutioner. Snarare är det just förekomsten av pedagogiska relationer och praktiker oavsett var de uppträder i människors liv som definierar forskningen inom detta fält. Frågor kring etik, intergenerationellt ansvar, estetiska uttryck och pedagogiskt ledarskap ryms inom detta fält.
- Pedagogisk teori och policy. Inom detta fält studeras pedagogiska kunskapstraditioner och samhälleliga bildningsideal och deras olika uttryck i tid och rum. Hit hör också sådan forskning som kallas allmän pedagogik och allmän didaktik men också viss ämnesdidaktik. Det kan till exempel handla om forskning om socialisation och olika politiska viljeyttringar avseende utbildningssystems funktion, innehåll och målsättningar men även dess tillkomsthistoria och framtidsscenarier.
- Pedagogik, globalisering och social rättvisa. Forskningen inom detta fält tar sin utgångspunkt i samtida utmaningar och det faktum att utbildning, undervisning och uppfostran är beroende av såväl internationella och nationella som globala och lokala omständigheter, både vad gäller utbildningens utformning och innehåll samt genom de människor som befolkar den. Frågor kring social rättvisa, hållbar utveckling, interkulturalitet och globalt ansvar ryms inom detta fält.
Pedagogikens externfinansierade forskningsprojekt hittas i forskningsdatabasen Länk till annan webbplats..