Dela

Facebook Mail Twitter

23

okt

Symposium Culture for Cohesion och Södertörn Lecture med Professor Pier Luigi Sacco

Utbildningsprogrammet Konst, kultur och ekonomi firar 20 år och bjuder in till ett symposium om konstens och kulturens roll för hållbar stadsutveckling. Årets Södertörn Lecture är en del av symposiet. Alla är välkomna!

Södertörn Lecture

Huvudtalare: Professor Pier Luigi Sacco.

Professor i kulturekonomi vid IULM Universitetet i Milano. Specialrådgivare till EU:s kommissionär för utbildning och kultur:

Culture and social cohesion. The perspective of the New EU Agenda for Culture.

Professor Pier Luigi Sacco är en av världens ledande experter på kulturekonomi. Hans omfattande forskning visar att kultur inte bara ökar den ekonomiska tillväxten och skapar arbetstillfällen utan framför allt skapar sammanhållning bland medborgarna och ökar kapacitetsuppbyggnaden i samhället. Kultur 3.0 överskrider de traditionella politiska gränserna och har effekter på olika politiska områden, såsom ekonomi, sociala frågor, utbildning och kulturpolitik.

Symposium Culture for Cohesion

Konsten och kulturen utgör en växande andel av ekonomin, men det är större än så, enligt professor Pier Luigi Sacco. Kulturen inverkar alltmer på det sociala och ekonomiska livet i städer och regioner. Den har en avgörande betydelse för samhällsutvecklingen och utgör en katalysator för såväl tillväxt som arbete i framtidens ekonomi. Men framförallt ökar kulturen människors sammanhållning och stärker samhällets kapacitet för social hållbarhet.

I takt med en ökad globalisering, digitalisering, ändrade konsumtionsmönster och väsensskilda livsmiljöer, beroende på var vi växer upp, ändras villkoren för och uppfattningen om vad konst och kultur egentligen är och hur vi använder dem.

Kultur 3.0 överskrider de traditionella gränserna för hur vi förstår och utövar konst och kultur och får därmed effekter för såväl näringsliv, sociala frågor, utbildning som kulturpolitik.

Symposiet är kostnadsfritt och arrangeras av Utbildningsprogrammen Konst, kultur, ekonomi, Master’s programme Leadership for SustainableDevelopment i samarbete med forskningscentret Reinvent vid Södertörns högskola och Landskapslaget.

Anmäl dig här senast 17 oktoberlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

14.00: Välkomna och introduktion.
Apostolis Papakostas, Ann-Sofie Köping Olsson

14.05 - 15.00: Södertörn Lecture: Culture and social cohesion.
The perspective of the New EU Agenda for Culture
with Professor Pier Luigi Sacco. (In English)

15.00 - 15.30: PAUS

15.30 – 15.50: Stadsutveckling i Flemingsberg och Kungens Kurva. Landskapslaget presenterar tillsammans med studenter: The future of art& culture, The future of commercial activities och The future of public health and wellbeing.
Mustafa Sherif (Landskapslaget), Lyubov Shkurenko (KTH), Ecaterina Lorent (Linköping University) and Nadja Zherebina (Stockholm University). (På engelska)

16.00 - 17.00: Panelsamtal: Kulturens roll för hållbar samhällsutveckling.
Deltagare: Lena From (Statens Konstråd), Stefan Dahlbo (VD och koncernchef Fabege), Ann Larsson (konsult, ordförande Folkoperan och Bildmuséet), Bo Källström (ordförande Kultur- och fritidsnämnden Huddinge, (L), Andreas Blom (konstnär, Kollektivet Livet), Philippa Staffas (konstnärlig ledare Stockholms kulturfestival) (På svenska).

17.00: Mingel

Tid och plats

23 oktober 14:00-17:00

Symposium

Sal MA 636, på plan 6 i Moas båge, Södertörns högskola, Campus Flemingsberg, hitta hit

Svenska

Arrangeras av

Konst, kultur och ekonomiprogrammet, Master's Programme in Leadership for Sustianable Development och forskningscentret Reinvent, Södertörns högskola, i samarbete med Landskapslaget

Kontakt

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2019-10-08