Dela

Facebook Mail Twitter

24

apr

25

apr

2025

Not just another journal: Publicering av tidskrifter på svenska lärosäten

2025 års Nätverksträff om lärosätesutgivning fokuserar på utgivning av tidskrifter och våra gemensamma erfarenheter och lärdomar på området.

Den första dagen fokuserar vi på frågor kring tidskrifter som drivs av forskare vid våra universitet, och det stöd de behöver från oss på biblioteken. Vi har bjudit in ett par redaktörer/forskare som kommer dela med sig av sina erfarenheter. Därefter kommer ett universitetsbibliotek, med en väl förankrad historia av att hysa tidskrifter, berätta om det konkreta stödet de ger.

Den andra dagen har vi en mer utforskande och öppen session, som ger möjlighet att gemensamt diskutera en rad konkreta dilemman som vi möter i vår förlagsverksamhet. I vårt arbete behöver vi jämka mellan olika krav och förväntningar från ett flertal intressenter (inte bara forskare utan forskningsråd, offentliga myndigheter, styrande organ vid våra egna lärosäten, EU, etc). Vilka spänningar, motsättningar, konflikter uppstår i vårt arbete? Och hur kan vi förhålla oss till dessa?

Mer information om programmet finns här nedanför.

Nätverket samlar personer som arbetar med publicering på svenska lärosäten. Anmälan senast fredagen den 11 april.

Torsdag 24 april 2025, Biblioteket, Södertörns högskola, Flemingsberg


Lokal: Aniara, UB785, Södertörns högskolebibliotek

12.00-13.00 Drop-in lunch.
13.00-13.30 Lotta Janson, bibliotekschef för Södertörns högskola, hälsar välkommen
Introduktion till dagarna.
13.30-14.45 Att driva tidskrifter: Tankar och perspektiv från forskare och bibliotek.
I detta block utforskas olika perspektiv kring uppstart och underhåll av lärosätesdrivna tidskrifter. Inbjudna gäster delar med sig av sina erfarenheter av hur redaktionellt arbete och utgivning av tidskrifter har förändrats under de senaste åren.
Prof. Jenny Gunnarsson Payne (chefredaktör för Kulturella Perspektiv), Ninna Mörner (chefredaktör för Baltic Worlds), representant från Linköpings universitetsbibliotek.
14.45-15.15 Fika.
15.15-16.00 Diskussion i smågrupper: Samarbeten mellan bibliotek och forskare kring tidskriftsutgivning.
Med avstamp i tidigare presentationer efter lunch ges här tillfälle att dela med sig av erfarenheter och diskutera befintliga och framtida samarbeten mellan forskare och stödteam för publicering om uppstart och långsiktig hållbarhet för tidskrifter. Vilken hjälp erbjuder vi för närvarande? Var börjar och slutar vårt
stöd? Hur uppmuntrar vi på bästa sätt idéer från våra forskare vid etablering av nya tidskriftstitlar? Och hur kan vi balansera vårt stöd i tidskriftsutgivning med andra former av publicering som vi ansvarar för? Finns det några frågor eller konkreta delar där vi kan samarbeta mellan lärosätena?
16.00-16.45 Återsamling och nedslag i diskussionerna + avslutande kommentarer.
16.45-17.05 Visning av utställningen ”Döm boken efter omslaget”, med kort presentation av Per Lindblom.
19.00 Gemensam middag för de som önskar i centrala Stockholm (på egen bekostnad).

Fredag 25 april 2025, Universitetsbiblioteket Karolinska Institutet, Flemingsberg

Lokal: meddelas senare.

09.00-09.15 Miriam Nauri, bibliotekschef för KI hälsar välkommen. Introduktion till förmiddagens program.
09.15–11.15 Workshop: Dilemman inom lärosätespublicering (inklusive fika).
Tillsammans utforskar vi en rad dilemman förknippade med verksamhet inom lärosätesutgivning. Bibliotekets stöd i lärosätesutgivning ofta faller inom den bredare etiketten ”forskningsstöd”, där den huvudsakliga uppgiften är att stödja forskare i att uppnå sina forskningsmål. I praktiken förhåller sig lärosätesutgivning också både direkt och indirekt till andra intressegrupper (t. ex. forskningsråd,
kommersiella intressen, andra statliga myndigheter etc.). Dessa olika intressenter, inklusive forskarna
själva, har förmodligen olika förväntningar, incitament och krav som inte nödvändigtvis överensstämmer. I själva verket kan deras olika mål och intensioner vara en källa till spänningar och oenighet och kräva ständiga överväganden av oss.
Vilka dilemman och avvägningar ställs vi inför i vårt arbete? Och hur kan vi på ett effektivt sätt hantera dem?
För att få ut så mycket som möjligt av förmiddagens workshop bjuder vi in er deltagare att inleda med att lyfta ett dilemma, litet som stort, som ni har upplevt under de senaste åren och presentera det för hela gruppen (ca 5 minuter). Vi kommer därefter arbeta vidare med de aktuella dilemmana i workshopform.
11.15–12.00 Framtida idéer för nätverket.
12.00–13.00 Drop-out lunch.

Tid och plats

24 april 2025, 12:00 - 25 april 2025, 12:00

Konferens

Aniara UB785 Södertörns högskolebibliotek; lokal på Karolinska Institutet i Flemingsberg, hitta hit

Svenska

Arrangeras av

Södertörns högskolebibliotek & Universitetsbiblioteket Karolinska Institutet

Kontakt

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2025-04-01