11
dec
Att trolla med knäna – välfärdens vardagshjältar under pandemin
När pandemin slog till var det inte styrsystemen utan personalens kreativitet som höll välfärden igång. Seminariet lyfter berättelser om improvisation, motståndskraft – och demokratiskt ansvarstagande i krisens skugga.
När covid-19-pandemin drabbade samhället var det inte främst formella styrstrukturer som upprätthöll välfärden – det var människorna i den. Med kreativitet, flexibilitet och mod lyckades personal inom vård, skola och omsorg hålla verksamheten igång under extrema förhållanden. De byggde om mötesrum till intensivvårdsplatser, använde plastfolie som skyddsutrustning och lärde sig nya digitala verktyg i realtid – samtidigt som de tröstade oroliga elever, patienter och anhöriga.
Men pandemin visade också något djupare: välfärdspersonalen spelade en avgörande roll i att försvara demokratiska värden som jämlikhet, rättssäkerhet och offentlig insyn – även när systemen sviktade.
I detta seminarium presenterar Josef Pallas, professor i företagsekonomi vid Uppsala universitet, boken Att trolla med knäna (Atlas) och dess engelska utvidgning COVID-19 Stories from the Swedish Welfare State (Bristol University Press). Genom berättelser från välfärdens frontlinje diskuteras vad krisen lärde oss om styrning, ansvar och tillit – och hur vi kan förstå välfärdens funktionalitet i tider av osäkerhet.
Seminariet organiseras av Förvaltningsakademin och vänder sig till forskare, praktiker och alla med intresse för offentlig förvaltning, krishantering och välfärdsfrågor.
Sidan är uppdaterad
2025-05-23