Ingrid Forsler

Ingrid Forsler

Docent

Ämnessamordnare

Lektor

Jag arbetar som lärare och forskare i medie- och kommunikationsvetenskap samt på lärarutbildningen. Mina forskningsintressen rör skolans digrelationen mellan medier och utbildning.

08-608 49 38 086084938

Institutionen för kultur och lärande

PC241

Mina forskningsintressen rör olika föreställningar om digitala meder i utbildning och hur de förväntas omforma lärandet och skolan som plats. Här ingår både utopiska visioner om digital teknik som ett sätt att effektivisera och personalisera lärandet, och mer kritiska perpektiv som varnar för en att digitaliseringen av skolan har gått för snabbt. Jag är också intresserad av utbildning om medier och har ägnat mig åt området medie- och informationskunnighet både i forskning och utbildning. Med en bakgrund som lärare i bild- och medieämnen har jag särskilt fokuserat på mediepedagogik inom ramen för bildundervisning och hur visuella metoder kan användas för att undersöka och skapa kunskap om medieteknologier.

Aktuella forskningsprojekt

Mellan 2025 och 2027 deltar jag i det VR-finansierade forskningsprojektet Bildämnet i förändring: Omkonstruktion och ämnesutveckling i bild i den reviderade grundlärarutbildningen som undersöker hur den refomerade lärarutbildningen i bild bidrar till att omforma bild som skolämne. Genom att studera relationen mellan styrdokument och förutsättningar för bildundervisning på olika högskolor i landet bidrar projektet med en bred bild av villkoren för bildundervisning i svensk grundlärarutbildning i syfte att identifiera och utmana traditionella ämnesuppfattningar. Projektet genomförs av en grupp på fyra forskare från olika lärosäten (HDK Valand, Malmö universitet och Södertörns högskola) i samverkan med en grupp lärarutbildare från sju medverkande lärosäten.

Jag deltar också i projektet Anticipating and mediating future classrooms: Ed-tech imaginaries of learning, communication and citizen making in Estonia and Sweden som undersöker föreställningar om framtidens klassrum i ed tech-branchen i Sverige och Estland (2022 - 2025). Projektet är finansierat av Östersjöstiftelsen och är ett samarbete mellan forskare på Södertörns högskola och Tartu Universitet i Estland. Här kan man läsa mer om projektet: https://blogg.sh.se/future_classroom Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bakgrund och tidigare forskning

Jag har både min grund- och magisterutbildning från Institutionen för bild- och slöjdpedagogik på Konstfack. 2020 disputerade jag med en avhandling om hur bildämnet i Sverige och Estland omformats historiskt i relation till olika medieteknologier, Enabling Media: Infrastructures, imaginaries and cultural techniques in Swedish and Estonian visual arts education. Avhandlingen fick FSMK:s (Föreningen för svensk medie- och kommunikationsforskning) avhandlingspris 2021 och finns att läsa här: https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1428060/FULLTEXT02.pdf Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jag har också deltagit i föjande forsknings och utvecklingsprojekt:

  • Lärarutbildningen Södertörns högskola (2023 - 2024) för projektet Algoritmen – studenten bästa vän? AI, examinationer och kritiskt tänkande i högre utbildning.
  • SI Creative force (2020) för projektet Media Literacy for Tomorrow: Learning with MENA Youth Media Activists. https://www.diraya.media/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Lärarutbildningen Södertörns högskola (2020) för projektet "Skärmhjärnan goes to school” - neuropedagogiska diskurser om medier och lärande.

Nätverk och förtroendeuppdrag

  • Utvecklingsledare för digitaliseringsnoden, Enheten för högskolepedagogisk utveckling, Södertörns högskola (2023-)
  • Ämessamordnare MKV, Södertörns högskola. (2022- )
  • Chair i Division 7: Media Literacy and Media Education, NordMedia. (från 2023, tidigare co-chair )
  • Styrelseledamot i InSea Sverige (UNESCO-anknuten förening för bildpedagogik). (2021- )


DiVA (Digitala Vetenskapliga Arkivet) är högskolans databas för digital publicering och registrering av publikationer som producerats av forskare, lärare och studenter.

Till DiVA

Forskaren deltar inte i några projekt just nu.