Noomi Weinryb
Docent
Lektor
OM MIG
Jag har en doktorsexamen i företagsekonomi med fokus på organisationsstudier, och är docent i företagsekonomi. För närvarande är jag anställd som lektor i företagsekonomi med inriktning offentlig förvaltning, och tillhör avdelningen för offentlig förvaltning.
Min avhandling var en jämförande studie av filantropers ansvarsutkrävande. Jag har även en civilekonomexamen med huvudämne i organisation från Handelshögskolan i Stockholm, samt en fil. kand. i teatervetenskap från Stockholms universitet, där jag skrev ett examensarbete om filantropins estetik. Utöver mitt akademiska arbete så har jag omfattande internationell erfarenhet som insamlingsledare och projektledare för civilsamhället, och jag har coachat civilsamhällesinitiativ från olika delar av Europa.
I min forskning och undervisning kombinerar jag organisationsteori och bredare samhällsfrågor relaterade till sociala medier, autokrati och hållbarhet. Medan mitt huvudsakliga fokus ligger på civisamhället, intresserar jag mig även för den offentliga sektorn och företagssektorn.
FORSKNINGSINTRESSEN OCH PROJEKT
Med bakgrund i nyinstitutionell organisationsteori fokuserar min forskning på organisering och ansvarsutkrävande, särskilt inom civilsamhället. Detta inkluderar att studera de organisatoriska effekterna av sociala medier och de lagstiftningsutmaningar som civilsamhället står inför i allt mer illiberala sammanhang.
Jag är intresserad av skärningspunkten mellan gräsrotsaktivism, ofta underlättad av sociala medier, och elitengagemang, i form av filantropi, med fokus på implikationerna av finansiellt oberoende. Min forskning utforskar framväxande, partiella organisatoriska initiativ som bildas genom sociala medier och jämför dem med etablerade organisationer. Jag genomför också transnationella jämförelser, undersöker rörelser av idéer och finansiering över gränser, och engagerar mig i frågor om hållbarhet och motståndskraft.
Mitt arbete exemplifieras av två internationella specialnummer som jag för närvarande samredigerar, båda syftar till att förstå mekanismer för att organisera sig i en polariserad värld:
- Ett specialnummer om sociala medier och civilsamhällets organisering i Social Media + Society (kommer att publiceras 2025).
- Ett specialnummer i Voluntas om begränsningar utländsk finansiering till civilsamhället (kommer att publiceras 2026).
Dessa specialnummer återspeglar mitt engagemang för att belysa globala dilemman i civilsamhällets organisering i tider av demokratiskt förtryck.
Metodologiskt använder jag kvalitativa intervjuer, fokusgrupper, vittnesseminarier, textanalys av interaktioner med sociala medier och dokumentanalys, främst med hjälp av arkivmaterial.
Jag är för närvarande involverad i flera forskningsprojekt:
- Projektmedlem: “Supporting democracy and human rights in illiberal regimes – a case study of a ‘closing space’ for civil society in Russia”, med stöd av Östersjöstiftelsen, lett av Zhanna Kravchenko. Avslutas 2025.
- Projektmedlem: “Audit society 2.0 – Taking a new turn? Organizational use and consequences of external reporting on social media”, med stöd av Jan Wallander och Tom Hedelius stiftelse, lett av Cecilia Gullberg. Avslutas 2025.
- Projektledare: “ The organization of Jewish life and culture during the 2022 war in Ukraine,”, med stöd av Paideia – det europeiska institutet för judiska studier i Sverige och Annika och Gabriel Urwitz stiftelse. Avslutas 2025.
- Projektledare: “Social sustainability in urban and rural Belarusian, Russian, and Ukrainian communities: How can democracy and human rights be promoted through transnational donations to civil society?” stöds av FORMAS. Startade 2024.
UNDERVISNING
Jag undervisar och utvecklar kurser i organisationsteori på alla nivåer, från grund. till doktorandutbildning, inom både offentlig förvaltning och företagsekonomi, ofta med fokus på hållbarhet i bred bemärkelse. Dessutom har jag varit involverad i att organisera flera omgångar av tjänstemannautbildning finansierad av Svenska institutet, med fokus på transnationell offentlig förvaltning i Östersjöregionen och Östra partnerskapsländerna.
ARBETE MED DOKTORANDER
Jag är huvudhandledare för Agnes Käll, doktorand i företagsekonomi vid Södertörns högskola. Jag har också varit bihandledare för Petya Burneva, doktorand i företagsekonomi vid Uppsala universitet, som försvarade sin avhandling i mars 2022. Dessutom har jag fungerat som bedömare och opponent på doktorandnivå vid olika lärosäten.
TREDJE UPPGIFTEN
Jag föreläser regelbundet om min forskning för civilsamhällespraktiker i olika sammanhang. Jag publicerar också i populärpressen, särskilt i praktikerorienterade civilsamhällestidskrifter.
AKADEMISKT LEDARSKAP
Jag var forskningsledare vid Centrum för studier av politikens organisering (CPO) vid Samhällsvetenskapliga institutionen på Södertörns högskola från 2020 till 2023. För närvarande är jag medlem i styrgruppen vid den universitetsövergripande forskningsplattformen Omstridd demokrati (2024-), där jag också leder Södertörns samarbete med ett brett svenskt civilsamhällesnätverk med fokus på demokrati. Dessutom är jag biträdande föreståndare för Förvaltningsakademin vid Södertörns högskola (2023-), där jag leder dess internationella arbete. Jag är också vald medlem av institutionsnämnden vid Samhällsvetenskapliga institutionen på Södertörns högskola (2024-).
INTERNATIONELL ERFARENHET
Jag har genomfört längre forskningsvistelser i Kalifornien, Alberta, Seoul och Kapstaden. Dessutom har jag presenterat mitt arbete på olika stora organisations- och civilsamhälleskonferenser, inklusive EGOS, ISTR, ARNOVA och ECPR och vid olika utländska universitet.
NYCKELORD
nyinstitutionell organisationsteori, ansvarsutkrävande, civilsamhälle, ideella organisationer, filantropi, översättning, organisering genom sociala medier, digital aktivism, auktoritära tendenser, transnationell organisering, motståndskraft/resiliens, hållbarhet
Forskaren deltar inte i några projekt just nu.