Sam Holmqvist
Docent
Lektor
Jag undervisar i genusvetenskap och forskar om bland annat transhistoria. Just nu arbetar jag med en bok om stortjuven Lasse-Maja och med databasen QUEERLIT.
Institutionen för kultur och lärande
PC223
Min forskning rör sig mellan ämnena genusvetenskap, litteraturvetenskap och idéhistoria. Min doktorsavhandling (Transformationer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., 2017) analyserade artonhundratalets skönlitterära berättelser om gestalter som gör trans – gestalter som på olika sätt är och/eller agerar och/eller uppfattar sig och/eller uppfattas som ett annat kön än det de tillskrivits av omgivningen. Syftet med avhandlingen var både att sammanställa en översikt av translitterära traditioner och att diskutera vilken betydelse skönlitteratur kan ha för personer med egna levda transerfarenheter. Projektet var alltså samtidigt historienära och medvetet anakronistiskt, och jag arbetade med vad jag kallade transläsningar – ett slags queera läsningar som fokuserar överskridanden av binära kön.
Jag har senare fördjupat avhandlingens forskningsfrågor i det genushistoriska projektet ”Verklighetens folk: Könsöverskridande liv innan trans”. Där har jag undersökt äldre arkivmaterial för att svara på frågor om hur kön uppfattades och levdes innan uppkomsten av moderna förståelser av kön och könsidentitet. Förutom ett antal redan publicerade artiklar arbetar jag i det här projektet också med en kommande bok, Folkets Lasse-Maja. Den behandlar myten om den svenska stortjuven Lasse-Maja, och hur den uppstod som folkligt fenomen kring 1830–1850. Även om Lasse-Majas liv var spektakulärt och annorlunda än de flestas, så var skildringen av fattiga människors livsvillkor bekant för den dåtida publiken. Min bok kommer att lägga särskild vikt vid de områden i Lasse-Majas liv som den tidigare forskningen förbisett: försäljningen av sexuella tjänster som gatuprostituerad och på bordell, de sexuella relationerna och den folkliga gemenskap som Lasse-Maja ingick i.
Jag arbetar också i det RJ-finansierade projektet ”QUEERLIT: Utveckling av metadata och sökbarhet för HBTQI-litteratur Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.”. Det är ett tvärvetenskapligt infrastrukturprojekt inom digital humaniora, där jag är en del av en projektgrupp om sex personer. I QUEERLIT-projektet gör vi en databas över svensk skönlitteratur med HBTQI-tematik, och skapar samtidigt en tesaurus med ämnesord för att bättre beskriva den. Jag ansvarar bland annat för inventeringen av skönlitteratur i projektet, och för att ta fram de inklusionskriterier som databasen kommer att använda.
Det tredje forskningsprojekt som jag är aktiv i är det tvärvetenskapliga ”Anti-Slavery Argumentation in Sweden 1790–1870”, som bedrivs tillsammans med konsthistorikern Åsa Bharathi Larsson. I det projektet undersöker vi svenska diskussioner om transatlantisk slavhandel och slaveri, både politiska argument och representationer av slaveri i bred bemärkelse. I de delstudier som jag arbetar med diskuteras framför allt hur kön görs i relation till föreställningar om ras. Källmaterialet består av massproducerade trycksaker: dagspress, småtryck och vardagstryck som affischer, annonser med mera.
Forskaren deltar inte i några projekt just nu.