Ulf Larsson

Ulf Larsson

Fil dr

Lektor

Jag undervisar i grammatik och textanalys på ABC-nivå samt handleder C-uppsatser. Min forskning handlar om måltidsspråk, sensoriskt språk, litterär stilistik och lexikal semantik.

08-608 53 48 086085348

Institutionen för kultur och lärande

PB203

OM MIG

Min avhandling (2004) handlar om lexikala semantiska strukturer och hur dessa etablerar motiv, teman och matris i Gunnar Ekelöfs "En Mölna-Elegi". Avhandlingen är tvärdisciplinell och innefattar teorier från såväl kognitiv semantik som litteraturvetenskap. Efter disputationen har jag främst ägnat mig åt forskning kring sensoriskt språk och måltidsspråk, och som postdok på Restauranghögskolan i Grythyttan medverkat i flera forskningsprojekt, bland annat om sensoriskt grundad språksättning av frukt och grönt. Jag var under åren 2012-2020 associate professor i svenska vid Osaka University, Japan, och är en av författarna till en svensk grammatika för japaner som utkom 2016. För närvarande håller jag på med en studie av måltidsmotivet i Leif GW Perssons kriminalromaner.

PUBLIKATIONER (ETT URVAL)

1994 Att översätta sanskritfabler. I: Orientaliska Studier nr 83.

2004 De fyra elementen. Ett semantiskt motivstudium i Gunnar Ekelöfs En Mölna-Elegi. Akademisk avhandling (286 s). Stockholm: Almqvist & Wiksell International.

2005 The semantic architecture of Gunnar Ekelöf’s A Mölna-Elegy. Lexicographica, Series Maior 115. Tübingen: Max Niemeyer.

2007 Smältande, sprött, karminrött, syrligt och kanelsmak – en studie av sensoriskt språk i några svenska fruktböcker mellan 1951 – 2005. KK-stiftelsen/Örebro universitet: Restauranghögskolan.

2008 Måltidsspråk. I: Årets Svenska Måltidslitteratur 2008. Grythyttan: Måltidsakademiens förlag.

2008 (tills med Gustafsson, I-B, Swahn, J & Öström, Å): Äppelspråket – ett marknadsföringsredskap. Sensoriska beskrivningar av 8 studerade äppelsorter. En populärvetenskaplig rapport. KK-stiftelsen/ Örebro universitet: Restauranghögskolan.

2009 (tills med Gustafsson, I-B, Swahn, J & Öström, Å): Sensoriskt språk för småbladssallater (Baby Leafs) som marknadsföringsredskap. Sensoriska beskrivningar av 9 studerade småbladssallater. En populärvetenskaplig rapport. KK-stiftelsen/ Örebro universitet: Restauranghögskolan.

2009 Fiskgryta med potatis eller Algbuljongskokt vitling och kolja med blåmusselkräm och rapsoljeslungad Amandinepotatis? I: Språkbruk 3/2009.

2010 (tills med Swahn, J, Gustafsson, I-B & Öström, Å): A sensory and semantic language model for red apples I: Journal of Sensory Studies, Volume 25/4.

2010 (tills med Hersleth, M, Osa, H, Risvik, E och Vatvedt Fjeld, R): Nordisk mat og språk. Å formidle det nordiske kjøkken – et inspirasjonsnotat. NOFIMA/Nordiska Minisiterrådet.

2011 (tills med Svahn. J): Green Frames. A semantic study in the lexicon of baby leaf salad. I: Studia Neophilologica 2011:2.

2013 (tills med Takahashi, M och Furuya, D; japanskt läromedel om Sverige): Genbun de yomu Sweden Shakai - Sweden Shakai wo manabu mono no tame no Shiryoshu. Hiroshima: Keisuisha.

2013 Kulinarisk lexikologi och sensorisk semantik. Några reflektioner om svenskt måltidsspråk. I: IDUN 2013, Volume 20. Osaka University Press.

2014 Fyllig och kraftfull kryddning med bland annat kummin, fänkål och anis. En studie i svenska brännvinsetiketters sensoriska språk 1950-2006. I: IDUN 2014, Volume 21. Osaka University Press


2016 (tills med Shimizu, I och Tohno T; svensk grammatika på japanska, 348 sidor): Sekai no gengo siriizu (i serien Världsspråk, Nr 12: Sueedengo). Osaka: Osaka University Press.

2017 En till efemäraste molnighet uppvispad hollandaise. En studie av sensoriskt språk i Gunnar Ekelöfs Den gamle superkargören (1945). I: IDUN 2016, Volume 22. Osaka University Press.

2019 Umami - om japanska lånord inom svensk kulinarisk vokabulär. I: Språktidningen nr 9/2019

2019 A crisp slice of Japanese apple or a brittle Swedish cookie. Some culinary, sensory and semantic-based learning activities in the SFL classroom. I: Frontier of Foreign Language Education nr 3. Osaka University Press.

 

 

DiVA (Digitala Vetenskapliga Arkivet) är högskolans databas för digital publicering och registrering av publikationer som producerats av forskare, lärare och studenter.

Till DiVA

Forskaren deltar inte i några projekt just nu.