Veronica Svärd
Lektor
Socionom, leg hälso- och sjukvårdskurator och docent i socialt arbete. Samordnare av hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet. Forskar bla. om kuratorer och inom professionsstudier.
Institutionen för samhällsvetenskaper
ME112
Jag är socionom och legitimerad hälso- och sjukvårdskurator med en anställning på Karolinska Universitetssjukhuset. Disputerade i socialt arbete på Göteborgs universitet 2016 på avhandlingen Children at risk? Hospital social workers’ and their colleagues’ assessment and reporting experiences.
Jag är programsamordnare för Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och även kursansvarig för tre kurser på programmet: Introduktion till socialt arbete i hälso- och sjukvård (7.5 hp), Samhällsvetenskapliga perspektiv på sjukdom, ohälsa och hälsa (7.5 hp) samt för Självständigt arbete för Hälso- och sjukvårdskuratorexamen (15 hp).
Jag undervisar även på socionomprogrammet och är kursansvarig för programmets sista kurs Ledarskap, professionsutveckling och förhållningssätt (7 hp), och har ansvarat för två kurser på Brobyggarutbildning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., en uppdragsutbildning för romska brobyggare inom socialtjänster och angränsande kommunala områden.
Jag handleder studenters vetenskapliga arbeten på såväl grundnivå, avancerad nivå och doktorandnivå.
Med utgångpunkt i egen forskning undervisar jag även regelbundet vårdpersonal i ämnena rehabkoordinering och bedömningar kring barn som misstänks fara illa.
Sedan 2018 sitter jag i styrgruppen för Nationellt nätverk för forskning inom socialt arbete i hälso- och sjukvård som bland annat arrangerar årliga forskningskonferenser.
Min forskning rör sig inom fälten sociala determinanter för hälsa och socialt arbete inom hälso- och sjukvårdskontext. Mitt fokus är professionsstudier, inter-professionellt arbete, inter-organisatorisk samverkan, sociala rättigheter och intersektionella perspektiv. Dessa fokus tillämpas i studier om exempelvis bedömningar kring barn som far illa, sexualitet och hälsa bland unga som lever med HIV, återgång i arbete vid sjukfrånvaro, samt hälso- och sjukvårdskuratorers, rehabkoordinatorers och läkares arbete.
Medverkar i studier inom olika forskargrupper i Sverige och i Frankrike och för svenska Folkhälsomyndigheten, men arbetar huvudsakligen med följande forskningsprojekt vilka jag också projektleder:
REKO-projektet (2019-2023): Med stöd av flera finansiärer studerar vi betydelsen av rehabiliteringskoordinatorer för sjukskrivna personer. Projektet undersöker i vilken utsträckning koordinatorer kan möta behoven hos personer med och utan multisjuklighet och psykosocialt komplexa livssituationer, och bidra till bättre förutsättningar att kunna återgå i sysselsättning. Projektet utförs på Karolinska Institutet och i samarbete med psykiatrin, ortopedin och primärvården inom Region Stockholm och baseras på enkät- och intervjustudier med patienter, koordinatorer samt sjukskrivande läkare.
Projekt Asylkurator (2017-2021): Under 2016-2017 anställdes ett team med fem asylkuratorer på Karolinska Universitetssjukhuset som arbetade med asylsökande och papperslösa patienter. I detta projekt studerar vi asylkuratorers betydelse för kvaliteten på bemötande och utskrivningsprocesser av asylsökande och papperslösa patienter och för att säkra patienternas rätt till vård. Vi undersöker också vad specialisering kring en socialt - och inte medicinskt - definierad patientgrupp kan innebära för professionaliseringen av hälso- och sjukvårdskuratorer.
Jag är tillsammans med Hans Swärd redaktör för temanumret 'Socialt arbete inom hälso- och sjukvård – ett kunskapsfält i förändring Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.' i Socionomens forskningssupplement, nr 52, vårterminen 2022.
Jag är också Review Editor för den vetenskapliga tidskriften Frontiers in Public Health Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Forskaren deltar inte i några projekt just nu.