Walid Al-Saqaf

Fil dr

Lektor

Jag arbetar med medieteknik och journalistik. Några av mina forskningsintressen handlar om blockchain, faktakoll, data journalistik, sociala medier och algoritmer.

08-608 51 97 086085197

Institutionen för samhällsvetenskaper

076 233 97 37 0762339737

ME324

Med en B.Sc. i datateknik och doktorand i media och kommunikation har Walid Al-Saqaf varit involverad i interdisciplinerings akademisk forskning som kombinerar teknik till media och journalistik.

Al-Saqaf var innan han flyttade till Södertörns universitet och som postdoktorforskare vid Stockholms Universitets institut och media. Han var en del av MeCoDEM-projektet, för vilket han utvecklade Mecodify som en öppen källkodsservice för att extrahera, analysera och samla, och visualisera Twitter-data med flera API. Mecodify har använts av forskare, journalister bland annat för att extrahera, analysera och visualisera Twitter-data och presenterades som en av de resurser som finns tillgängliga för journalister och forskare på datatriven journalistik från European Journalism Center. Al-Saqaf behandlade och lärde sig också inom områden relaterade till medieteknik i olika kapaciteter som webbdesign, dataanalys och databasjournalistik.

För hans doktorsarbete fokuserade Al-Saqaf på att studera Internet censur och censur kringgående teknik globalt och i det arabiska arbetet i synnerhet. Han hade varit inblandad i forskning och aktivism för att bekämpa Internetcensur främst genom Alkasir, vilket är en lösning han skapade för att kartlägga och kringgå webbcensur. Verktyget användes i stor utsträckning under den arabiska våren för att kartlägga och kringgå webbplatsens censur runt om i världen. Dessutom byggde han en stark undervisnings- och forskningsportfölj genom sitt arbete som akademisk chef för Master of Global Journalism-programmet vid Örebro universitet.

Innan han fortsatte sin högre utbildning arbetade Al-Saqaf som journalist i över åtta år, där han också hade en roll som seniorrevisor för Wall Street Journal Washington, DC-byrån, där jag tillbringade sex månader och skrev flera historier.

Utöver forskning fokuserar Al-Saqafs intressen på icke-kommersiell användning av IKT och dess inverkan på demokrati och främjande av utveckling. Som medlem i det globala tekniska samfundet är han medlem i Internet Society Society (ISOC) och är vice vd för ISOC Blockchain Special Interest Group.

Se den engelska sidan för mer information.länk till annan webbplats

Länk till mitt twitterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

DiVA (Digitala Vetenskapliga Arkivet) är högskolans databas för digital publicering och registrering av publikationer som producerats av forskare, lärare och studenter.

Till DiVA