Dela

Facebook Mail Twitter

2020-01-27

Utställning i biblioteket om judiska flyktingbarn i Sverige 1938-1939

Med anledning av Förintelsens minnesdag 27 januari visar biblioteket utställningen Jag kom ensam - Judiska flyktingbarn i Sverige. Utställningen visas till och med 2 februari.

Student läser på en surfplatta

Utställningen består av fotografier och text, som även går att lyssna på. Den är skapad av Forum för levande historia och handlar om de judiska flyktingbarn som kom till Sverige 1938-1939 och hur de mottogs av det svenska samhället.

Så här skriver Forum för levande historia om utställningen:

"Barn är krigets mest oskyldiga offer.

Barn på flykt utan sina föräldrar är särskilt sårbara och ofta helt skyddslösa. Mellan 2015 och 2019 har omkring 40 000 ensamkommande barn sökt asyl i Sverige. Flertalet har beviljats uppehållstillstånd, andra väntar fortfarande på besked. De flesta är pojkar, men det finns också flickor. De kommer från länder långt härifrån. Från krigshärdar i Afghanistan, Somalia, Syrien, Eritrea och Irak.

Vad bär dessa barn och ungdomar för upplevelser med sig i bagaget? Hur har det svenska samhället tagit emot dem? Har vi lärt av vår historia?

Det är inte första gången som det kommit ensamma flyktingbarn till Sverige. Under andra världskriget kom över 70 000 flyktingbarn från Finland. Vid samma tid kom det även judiska flyktingbarn, men de var betydligt färre. Den här utställningen handlar om de 500 judiska flyktingbarn som räddades till Sverige 1938-1939."

Vill du läsa mer om det här området:
Bibliotek

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2020-01-27