Dela

Facebook Mail Twitter

MARIS kartlägger världsunikt 1400-talsvrak

Marinarkeologiska forskningsinstitutet MARIS vid Södertörns högskola har just genomfört en undersökningsetapp på vraket Gripshunden utanför Karlskrona som visar oss hur 1400-talsskepp såg ut.

Student läser på en surfplatta

– Skeppet är som bevarad konstruktion världsunikt. Ett arkeologiskt exempel på den första generationens stora kravellbyggda segelskepp, jämngammalt med Columbus Santa Maria, fast större. Det ger oss en chans att för första gången få veta hur denna typ av 1400-talsskepp såg ut, berättar Johan Rönnby, professor i marinarkeologi vid Södertörns högskola och föreståndare för MARIS.

Professor Jon Adams, världsledande marinarkeolog, medverkade vid dykningarna. Till SvD sa han:

– Det här är ett av de viktigaste vraken i världen.

Hundmonster sensationellt fynd

Veckan innan midsommar dokumenterades delar av skrovet och utrustningen ombord. Sista dagen gjordes även ett sensationellt fynd, nämligen en skulptur av ett stort grinade ”hundmonster”. Huvudet var placerat längs fram i fören på skeppet och skrämde säkert fiender när skeppet kom seglande mot dem.

Danske kungens skepp förliste på väg till möte med Sten Sture dä

I historiska källor skildras hur kung Hans gör en resa till ett riksmöte i Kalmar 1495. Han ville genom förhandlingar åter samla de nordiska rikena under en union. Motparten var den hårdföra och makthungrige Sten Sture dä. Ett av fartygen som stävade mot Kalmar var ”Gripshunden” som anges som kungens huvudskepp. När skeppet låg vid Ekön utanför Ronneby bröt en eldsvåda ut ombord och skeppet sjönk. Till botten gick bland annat kanoner, vapen och kungens personliga lösöre.

Stort intresse i media

Stort intresse har visats för dykningarna i Blekinge och för de sensationella fynd som gjorts, både i Sverige och världen. Undersökningarna är ett samarbetsprojekt med Blekinge läns museum, Kalmar läns museum och företaget Marin Mätteknik AB. Vidare undersökningar av såväl skeppet som figuren planeras.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Natur & miljö

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2023-02-16