Dela

Facebook Mail Twitter

Valet 2018 ett protestval som målade om Sveriges politiska karta?

Student

Årets val rörde om i den politiska grytan. I rapporten Snabbtänkt ger närmare hundra forskare sin syn på valrörelsen

Inte lika explosivt snabba nyhetsanalytiker och ledarskribenter. Inte lika uthålliga som akademins maratonlopp. Någonstans där i mellan placerar sig Snabbtänkt, rapporten som sammanställer reflektion och analyser från närmare hundra forskare kring årets valrörelse och det resultat vi slut fick fram.

Men i väntan på nästa regering finns nu gott om tid att försöka förstå vad som egentligen hände under valet 2018. Flera av de forskare som lämnat bidrag till Snabbtänkt deltog under torsdagen också vid ett panelsamtal på samma ämne. Från Södertörns högskola kom Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap, och Jenny Madestam, lektor i offentlig förvaltning. Tillsammans med ytterligare fem forskare från högskolan har de skrivit kapitel i boken. Vid sitt panelsamtal diskuterade de, och Niklas Bolin från Mittuniversitet, det politiska landskapet efter valet och ett nytt partisystem.

Även om ingen av dem var särskilt förvånad över det slutgiltiga resultatet bjöd ändå valrörelsen på en del intressanta överraskningar.

- Jag tycker Kristdemokraternas slutspurt är intressant, att ett parti på så kort tid kan göra en sådan upphämtning. Sen tycker jag att det är intressant, det läget vi har med att de två historiskt sätt största partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, backar så. På så vis är det ett nytt landskap vi ser. Och på sätt och vis är var årets val ett protestval mot de stora partierna, sa Jenny Madestam under panelsamtalet.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Samhällsvetenskap

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2019-02-27