Dela

Facebook Mail Twitter

Sex frågor om brexit till statsvetaren Nicholas Aylott

Ikväll är det dags för det brittiska parlamentet att rösta om det omstridda brexitavtalet som Theresa May har förhandlat fram med EU. Mycket tyder på att May kommer förlora omröstningen, och vad innebär det i så fall för brexit och Mays framtid som landets premiärminister? Statsvetaren Nicholas Aylott har svaren.

Student läser på en surfplatta

Varför är det avtal som Theresa May presenterar så omstritt?

Dels har det med partipolitik att göra, det ligger i oppositionens intresse att opponera och försvaga regeringen med syfte att ta över makten. Men det finns också djupa splittringar inom regeringspartiet där vissa parlamentsledamöter tycker att avtalet är ett för stort brott med EU medan andra tycker det är för mjukt. Problemet med den irländska gränsen utgör också en mycket svår kompromiss. Gränsen är idag helt öppen vilket är en viktig del i den fredliga utvecklingen i provinsen. Den öppna gränsen är enkel att upprätthålla när Storbritannien är med i EU, men det blir problem när de går ur den ekonomiska regimen. Den lösning som föreslås av May innebär att om det efter en övergångsperiod inte finns ett bättre avtal på plats så ska Storbritannien stanna i en tullunion med EU för att bevara gränsen öppen och kan inte lämna den unionen utan klartecken från EU. Det elementet av tvång är extremt kontroversiellt.

Vad innebär en ”mjuk” respektive ”hård” brexit?

En mjuk brexit innebär att Storbritannien kommer vara kvar i EU:s struktur ett tag, och under en övergångsperiod troligen finnas kvar i tullunionen. I en ännu mjukare variant är Storbritannien kvar i tullunionen och även i den inre marknaden, som Norge är. I en hård brexit lämnar Storbritannien både den inre marknaden och EU utan ett avtal på plats. Storbritanniens förhållande med EU blir då så som vilket annat land som helst som ligger utanför unionen. Mays förslag är på den mjukare sidan.

Kan det hända att brexit stoppas om Mays avtal inte går igenom?

Det är möjligt, men det är inte det mest sannolika utfallet även om möjligheten har aldrig varit så stor som nu. Det kan också bli så att brexit skjuts upp och att det sker en ny folkomröstning under förlängningen där valet troligen står mellan Mays avtal eller ingen brexit alls.

Kan Storbritannien gå ur EU utan avtal?

I princip ja, och det skulle få besvärliga ekonomiska konsekvenser. Kommentatorer har målat upp skräckscenarion med mat- och medicinbrist och chockhöjda priser på varor, men ingen vet hur det skulle vara för ingen har upplevt denna process tidigare. Men jag tror att det är mycket osannolikt och har svårt att tro att May vill ta den risken.

Vad innebär det för Theresa Mays framtid som premiärminister om hon förlorar?

Det beror på hur stort nederlaget är. Det kan vara slutet för henne om hon förlorar stort, men sannolikt är att det inte blir en förkrossande marginal. Då är bollen på regeringens planhalva för att försöka samla en majoritet genom modifieringar i avtalet. Parlamentet har bestämt att regeringen i så fall måste återkomma inom tre dagar med nytt förslag.

Vad tror du kommer hända?

Min bild är att en riktigt hård brexit är mest osannolikt. Jag tror dessutom att en försenad brexit med en ny folkomröstning är en mycket farlig väg för Storbritannien att gå. Partierna lovade att respektera folkets beslut, och om denna process som dominerat nyheter och diskussioner sedan 2016 inte leder någonstans skulle det upplevas av en del av medborgarna som att segern tagits bort. Det skulle få allvarliga konsekvenser för den politiska stabiliteten i Storbritannien. Min gissning är att det till sist blir en variant av Mays avtal som blir godkänt av parlamentet. Modifieringen kan vara minimal eller omfattande, men det blir en mellanväg mellan hård brexit och ingen brexit alls som får accepteras.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Samhällsvetenskap

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2019-02-27