Dela

Facebook Mail Twitter

Varför är det så svårt att sluta flyga? Forskarpodden om klimatkrisen

För 20 år sedan var hon och med och startade retorikämnet på Södertörns högskola. Nu ska Maria Wolrath-Söderberg ta reda på varför det är svårt att göra klimatsmarta val. Allt detta och mer i senaste avsnittet av Forskarpodden.

Student läser på en surfplatta

Nyhetssidorna rapporterar dagligen om vår planets hälsa. Klimatfrågan är på, nästan, allas läppar. Men varför är det så svårt att leva som vi lär? Varför fortsätter vi flyga när vi vet att det är dåligt för miljön? Det är frågor som Maria Wolrath-Söderberg ska fördjupa sig i framöver i ett nytt forskningsprojekt, och berättar mer om i senaste avsnittet av Södertörns forskarpodd. Länk till annan webbplats.

– Jag tycker att det är väldigt spännande, men också väldigt skrämmande att vi svenskar kanske är den befolkningen i världen som är mest klimatkunniga och engagerade. Så har vi ändå så högt klimatavtryck, säger hon.

Foto: Forskarpodden. Lisa Nilsson och Maria Wolrath-Söderberg

Maria Wolrath-Söderberg är lektor i retorik och var med och startade retorikämnet på Södertörns högskola för drygt 20 år sedan. I höstas fick hon tillsammans med kollegan och teknikhistorikern Nina Wombs från KTH drygt 2,5 miljoner kronor i forskningsmedel från Riksbankens jubileumsfond för att undersöka hur vi rättfärdigar att vi inte gör de där saker vi egentligen vet är nödvändiga.

– Ofta vet vi ganska bra vad vi ska göra. Men vi gör det inte ändå. Eller så väljer vi det som är enkelt, som att källsortera. Det är svårare att avstå från långa resor, vår stora bostad, bilen. Det har större betydelse för upplevelsen av ett gott liv, säger hon.

Det är svårt att lägga om sina vanor, både de som hör vardagen till och de som är mer sporadiska. Något som Maria Wolrath-Söderberg fått lära sig den hårda vägen.

– Jag har sett mig som en resande människa, att det är en mänsklig rättighet att resa. Att unna sig. Det var jättejobbigt att acceptera att jag måste sluta flyga. Nu ska det väldigt mycket till. Och nu jag ju sagt det i podden också. Ser någon mig på Arlanda får jag skämmas, säger hon.

Vill du höra mer om varför vi inte lever som vi lära och vad som förklarar våra så kallade icke-handlingar i klimatfrågan. Ta en paus från arbetet, studierna eller disken och lyssna på samtalet mellan Lisa Nilsson och Maria Wolrath-Söderberg, ett samtal om hållbarhet och retorik. Och varför vi bryr oss mer om vad grannen tycker än vårt klimat.

Södertörns forskarpoddar är en serie poddar som innehåller samtal med forskare inom alla möjliga ämnen. De släpps en gång i månaden och produceras av MT Talk på uppdrag av Kommunikationsavdelningen. I detta avsnitt är det Lisa Nilsson som intervjuar och tekniker är Albin Tingstedt.

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2019-10-21