Dela

Facebook Mail Twitter

Konstnär, mystiker eller revolutionär bohem? Forskarpodden om Ivan Aguélis stormiga liv

I Sverige är Ivan Aguéli mest känd för sin konst, men han var också mystiker, feminist, anarkist och en av de första svenskar som konverterade till islam. I senaste avsnittet av Forskarpodden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. berättar religionsvetaren Simon Sorgenfrei om Aguélis fascinerande liv.

Student läser på en surfplatta

I samband med hundraårsdagen för Ivan Aguélis död 2017 började Simon Sorgenfrei, lektor i religionsvetenskap på Södertörns högskola, läsa Aguélis brev och dagböcker som research för en text i en tidskrift. Där föddes inspirationen att skriva en hel bok om den excentriske konstnären och religionsfilosofen, och resultatet finns nu form av den nyutgivna ”Det monoteistiska landskapet”.

Ivan Aguéli är främst känd som en av den svenska konstens förgrundsgestalter, detta trots att han faktiskt inte målade speciellt mycket. Om resten av hans fascinerande livsöde är inte mycket känt för allmänheten, något Simon Sorgenfrei tror kan bero på att han helt enkelt var för konstig och svår att greppa.

– Under sin livstid var han mest känd bland andra konstnärer i Sverige, men var sedd som en kuf. Han gick runt i arabiska kläder i Stockholm och Sala på 1890-talet med lång kaftan, skägg ner till naveln och långt lockigt hår.

Men det är just detta som fått Simon Sorgenfrei att intressera sig för Aguéli som i sin ungdom bestämde sig för att bli konstnär och flyttade till Paris.

– Han är en av de mest intressanta personerna i Sveriges historia. I världens historia. Han blev anarkist, var en av de första uttalande feministerna, han var djurrättsaktivist och vegetarian, han sköt en matador i ett attentat i protest mot tjurfäktningar. Han konverterade till islam, flyttade till Egypten, blev utvisad som spion, kände Picasso, levde spännande bohemliv och dog överkörd av ett tåg i Spanien. What’s not to like, säger Simon Sorgenfrei.

Aguéli var även religionsfilosof och blev inspirerad av läsningen av religiösa texter i måleriet. I arbetet med sin bok har Simon Sorgenfrei sett hur alla delar av hans liv vävts ihop.

– Det mest spännande är just hur de olika intressena hos honom inte separeras. Tidigare har man tänkt att hans religionsstudier höll honom borta från måleriet eller språkstudierna höll honom borta från politiken men när man läser honom nära så ser man hur de sakerna är otroligt intimt sammanvävda för honom. Det hela är en sorts strävan mot samma mål.

Mer om Ivan Aguélis liv, inom och utanför konstens värld, kan du höra i Forskarpodden med Simon Sorgenfrei och Lisa Nilsson Länk till annan webbplats..

Södertörns forskarpoddar är en serie poddar som innehåller samtal med forskare inom alla möjliga ämnen. De släpps en gång i månaden och produceras av MT Talk på uppdrag av Kommunikationsavdelningen. I detta avsnitt är det Lisa Nilsson som intervjuar och tekniker är Linus Svensson.

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2020-09-01