Dela

Facebook Mail Twitter

2019-08-15

Inled hösten med vackra toner från Berwaldhallen – här på högskolan

Välkomna på livekonsert som streamas på storbild i Södertörns högskolas aula! Här bjuds det på Den lilla Sjöjungfrun, La Mer och spännande samtal. På scen: Sveriges Radios symfoniorkester under ledning av Klaus Mäkelä.

Student läser på en surfplatta

Sommaren håller så sakteliga på att övergå i höst. Men innan studier och arbete drar igång på allvar, kom och njut av musik i världsklass i Södertörns högskolas aula.

Måndagen 26 augusti öppnar vi dörrarna för en kväll som går i havets och hållbarhetens tecken. Konserten är en del av Berwaldhallen, och Sveriges Radios symfoniorkesterns, musikfestival Östersjöfestivalen som pågår under sista veckan i augusti. Och Södertörns högskola har fått äran att sända en av veckans konserter via livestream.

Aftonen musikaliska program inleds med en tonsatt version av HC Andersens berömda och omtyckta saga Den lilla sjöjungfrun, för att fortsätta med en hebreisk rapsodi för cello och orkester och avslutas med Debussys verk La Mer. Inte mindre än två världsstjärnor inom den klassiska världen står inför publiken. Orkestern leds av den unge, finländske dirigenten Klaus Mäkelä som gjort sig ett namn världen över och som även var med tv-programmet Skavlan i våras. Dessutom gästas vi av världscellisten Truls Mørk.

Låter det spännande? Anmäl er till evenemanget,länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster ta med nära och kära och ta del av fantastisk musik på högsta nivå. För mer information om kvällen, se högskolans kalender.

Östersjöfestivalen gick av stapeln första gången 2003. Östersjöfestivalen gick av stapeln första gången 2003. Idéen föddes några år tidigare, 1999, ur en tanke om att det tio år efter murens fall borde göras ett stort musiksamarbete kring Östersjön. Inte helt olik den grund Södertörns högskolas forskningsprofil delvis vilar på. Östersjö- och Östeuropaforskningen återfinns inom samtliga av våra institutioner.

Självklart passar vi också på att lyfta denna forskning. Innan konserten bjuder vi därför in till ett forskarsamtal under ledning av Annika Digréus, mångårig reporter på Sveriges Radio Ekot. Från Södertörn deltar Carl Marklund, statsvetare och projektforskare, och Yulia Gradskova, docent i historia. Det blir ett samtal om vad som händer när förutsättningarna för politiska och sociala samarbeten ändras. Länderna runt Östersjön har under 30 års tid byggt upp unika samarbeten som spelat en stor roll för regionens utveckling. Men politiska spänningar gör sig påminda. Vilka konsekvenser får det Östersjön, och för miljön?

Konserten genomförs i samarbete med Berwaldhallen, Södertörns högskola och Östersjöstiftelsen.

Vill du läsa mer om det här området:
Konst & kultur Östersjö- och Östeuropa

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2019-11-28