Dela

Facebook Mail Twitter

Östersjöfestivalen: Fyra forskare om hållbarhet, klimatet och Östersjöns framtid

Musikens och forskningens vägar korsas när Södertörns högskola samarbetar med Berwaldhallen i årets upplaga av Östersjöfestivalen. Här på högskolan kan vi dock erbjuda vare sig stråkar, blåssektion eller dirigent. Men vi bidrar mer än gärna med kunskap och samtal.

Student läser på en surfplatta

Hållbarhet är ett ord som ligger på allas läppar 2019. Det är också Östersjöfestivalens röda tråd där musik och samtal går hand i hand och skapar nya möten. Vi på Södertörns högskola har valt att lyfta olika perspektiv på hållbarhet, för ordet har betydelse långt utanför klimatkrisens ramar. Med en serie forskarfilmer vill vi bidra med nya tankar och infallsvinklar.

Jonna Bornemark om hållbarhet:

Ord är viktiga, vad vi väljer att kalla olika företeelser gör skillnad. Men det finns en annan sida av myntet, när ett ord blir trendigt och tappar sin glans. Är hållbarhet ett sådant trendord? Jonna Bornemark, professor i filosofi, fördjupar sig i ett av de ord som format 2010-talet mer än något annat.

Klimatbeteende och vetenskapsförnekelse:

För att lösa klimatkrisen krävs mer än ord. Men varför är det så svårt att agera utifrån den fakta som ligger på bordet? I ett samtal om klimatbeteende och vetenskapsförnekelse möts retorikforskaren Maria Wolrath Söderberg och miljövetare Michael Gilek. Tillsammans med Mattias Goldmann, vd för tankesmedjan Fores, diskuterar de hur vi ökar takten i miljöarbetet.

Marine Spatial Planning:

Havets resurser är inte oändliga, de måste fördelas, intressen måste balanseras och aktiviteter måste prioriteras. Hur går man tillväga för att säkerställa att rätt sak sker på rätt plats? Kira Gee, doktor i kulturgeografi och projektforskare på Södertörns högskola, berättar mer om havsplaneringens utmaningar och möjligheter.

Östersjön och Södertörns högskola

Östersjö- och Östeuropaforskningen har alltid haft en stark roll på Södertörns högskola. Det är vårt uppdrag att främja forskning inom alla discipliner kring denna region. Forskare från en lång rad ämnen förenas under denna gemensamma flagg: statsvetenskap, biologi, etnologi, ekonomi, journalistik, litteraturvetenskap med flera.

Flera av de forskningsprojekt som i dag finns på högskolan är finansierade av Östersjöstiftelsen. Den bildades av den svenska regeringen 1994 med uppgiften att stödja forskning och forskarutbildning inom områden med anknytning till Östersjöområdet och Östeuropa vid Södertörns högskola. Här finns också forskningscentret Centre for Baltic and East European Studies, vars uppdrag är att utveckla och stimulera forskningen inom området. Följ oss gärna för mer intressant forskning kring denna fascinerande och mångfacetterade region.

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2023-02-22