Dela

Facebook Mail Twitter

2020 års hedersdoktor vid Södertörns högskola är utsedd

Prof. dr. Elena Marushiakova, Professor vid University of St Andrews och Principal Investigator i Europeiska Forskningsrådets Advanced Grant project RomaInterbellum, har utsetts till Hedersdoktor 2020 av Fakultetsnämnden vid Södertörns högskola. Elena Marushiakova kommer att ta emot utnämningen vid Akademisk högtid den 7 februari 2020.

Student läser på en surfplatta

- Det en otrolig ära för mig att tilldelas hedersdoktortiteln av Södertörns högskola. Jag känner mig både upprymd och privilegierad. Samtidigt blev jag också glad och förvånad över utmärkelsen, som jag ser både som en personlig milstolpe och som en framgång för de människor som verkligen arbetar för att främja Romani-studier vid denna högskola, säger professor Elena Marushiakova.

Elena Marushiakova från Bulgarien är en av de främsta akademikerna inom romska studier och även en av de som kämpat just för att romska studier ska vara ett akademiskt ämne. Efter att ha doktorerat med den banbrytande avhandlingen “Contemporary Ethnocultural Processes among Several Gypsy Groups in Slovakia” på Comenius University i Bratislava har Elena arbetat som professor vid flera europeiska universitet, bland annat Humboldt University i Berlin och University of Leipzig.

- För mig, som kvinna och forskare inom romska studier på Södertörns högskola, var Elena Marushiakova, det första namn som kom upp. Hon är en av de absolut främsta akademikerna inom detta fält, och genom att ge Marushiakova denna titel hyllar Södertörns högskola en enastående akademiker likaväl som en expert och försvarare av det romska folkets rättigheter, säger Julieta Rotaru, som nominerade Elena Marushiakova.

Elena Marushiakova har flera förgreningar med Södertörns högskola. Hon är medgrundare och medlem av styrelsen för nätverket Network of Academic Institutions in Romani Studies (NAIRS) 2016 som idag koordineras av CBEES vid Södertörns högskola. I sin egenskap av ledare för Gypsy Lore Society bidrog hon till att dess årliga konferens ägde rum vid Södertörns högskola 2016. Vidare har redaktionen för tidskriften Romani Studies, den akademiska tidskriften som ges ut av Gypsy Lore Society, flyttats till högskolans forskningscenter CBEES.

– Som vi ser det i Fakultetsnämnden har Marushiakovas omfattande engagemang i Romani studies och många av hennes verk varit ett viktigt tillskott till ett växande mångvetenskapligt forskningsfält som inbegriper en mängd olika perspektiv, säger Peter Dobers, ordförande i Fakultetsnämnden.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Lärande

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2023-02-22