Dela

Facebook Mail Twitter

Pedagogik-podd ska sprida forskning till landets alla hörn

Dolda regler på elitskolor, vilan på förskolan, regnbågsungar. Det är några av de avsnitt som Sofia Lundmark och Janne Kontio hunnit med sedan de startade Poddagogen — en podd för alla som jobbar i eller är intresserade av skolans värld.

Janne Kontio och Sofia Lundmark i poddstudion. Foto: Foto: Moa
Duvarci Engman/Skolporten 

Janne Kontio och Sofia Lundmark. Foto: Moa Duvarci Engman/Skolporten

I våras tog Sofia Lundmark och Janne Kontio klivet in i poddstudion på Södertörns högskola. En smygstart på pedagogik-podden som fått det mycket passande namnet Poddagogen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Nu har de hunnit med fyra avsnitt och det är redan många som börjat att lyssna.

— Vill ville göra en podd för att sprida färsk forskning om skolan, utbildning och pedagogik. Det är viktigt för lärare, och andra som jobbar inom skolan, att kunna ta del av ny forskning. Och kunna göra det på ett kortfattat och lättlyssnat sätt, säger Sofia Lundmark, lektor i medieteknik på Södertörns högskola.

Målet med podden är att den ska vara en brygga mellan akademin, pedagoger och andra intresserade runt om i landet. Den ska göra ny kunskap tillgänglig för de som faktiskt arbetar ute i verksamheterna. Avhandlingarna som diskuteras kan komma från ämnen som utbildningsvetenskap eller pedagogik. Men också från andra närliggande ämnen, så länge det på något sätt berör utbildning eller pedagogik. Men det är inte bara bredden inom forskningsfältet som de vill lyfta.

— Jag och Janne jobbar i Stockholm, men vi vill få en geografisk spridning över hela landet. Så vi försöker resa runt i landet också, säger hon.

De båda programledarna lärde känna varandra när de var doktorander i utbildningsvetenskap vid Uppsala universitet. Då upplevde de att det var svårt att få spridning på sina avhandlingar utanför akademin. Tack vare medel från Riksbankens jubileumsfond och ett samarbete med Skolporten kan de nu hjälpa andra nydisputerade doktorander att sprida sin forskning.

— Det kommer ett avsnitt i månaden. Första avsnittet handlade om vilan på förskolan, hur den fungerar som social aktivitet och hur viktig den är för barnen. Ett annat handlar om regnbågsungar, alltså barn till hbtq-föräldrar, innan vi fick de lagar och regler vi har i dag. Nästa kommer att handla om hur djur kan användas i undervisning. Det är roligt att sprida forskning, men också roligt för oss att få läsa nya avhandlingar, hålla sig ajour och prata med alla forskarna, säger Sofia Lundmark.

Sofia Lundmark är lektor i medieteknik vid Södertörns högskola samt forskare vid Uppsala universitet, disputerade 2016 i utbildningsvetenskap vid Uppsala universitet

Janne Kontio är lektor i pedagogik vid Stockholms universitet samt forskare vid Karlstad universitet, disputerade 2016 i utbildningsvetenskap vid Uppsala universitet.

Poddagogen görs i samarbete med studenter vid Södertörns högskola, genom MT-Talks och SH medieproduktion.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Lärande

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2020-12-06