Dela

Facebook Mail Twitter

Mattias Pirholt tar plats i Svenska litteratursällskapets vetenskapliga råd

I den finlandssvenska litteraturen hittar vi några av de bästa författarna det svenska språket har att erbjuda. Det säger Mattias Pirholt som nu tar plats i Svenska litteratursällskapets i Finland vetenskapliga råd. Ett uppdrag han ser mycket fram emot.

Student läser på en surfplatta
— Det är hedrande att vara en av tolv medlemmar i rådet. Jag har alltid haft ett intresse för finlandssvensk litteratur. Sällskapet arbetar för det svenska språket i Finland och stöttar forskningsprojekt, publikationer och konstverksamheter. Så det känns jättestort att vara en del av det arbetet, säger han.

Mattias Pirholt disputerade 2005 med en avhandling om Birgitta Trotzigs författarskap. Sedan 2018 är han professor i litteraturvetenskap vid Södertörns högskola. Hans forskning har framför allt kretsat kring tysk 1700- och 1800-talslitteratur. Men intresset för finlandssvenska författare har alltid funnits och det har resulterat i artiklar om bland annat Kjell Westö och den åländska författaren Joel Pettersson.

— Det är en så märklig historia kring den finlandssvenska litteraturen. Det är en så liten grupp, men som under så lång tid producerat väldigt bra litteratur. Författarna tillhör de bästa vi har på det svenska språket. Edith Södergran är en självklar person att nämna här och Gunnar Björling. Av de moderna författarna tycker jag Monika Fagerholm och Johanna Holmström är värda att nämna, de är otroligt bra författare, säger han.

Mattias ser skillnader mellan svenska och finlandssvenska författare. De finlandssvenska har en annan blick på världen genom att vara en språklig minoritet och men samtidigt skriva på det största av de nordiska språken. Som läsare kan det ibland behövas en viss förkunskap för att helt förstå nyanser och sammanhang i språket. Orden är inte alltid de samma. Till exempel roskis (soptunna) som ligger närmare finskans roskapönttö, som man kan stöta på hos Monika Fagerholm.

Svenska litteratursällskapet i Finland grundades 1885 till minne av författaren Johan Ludvig Runeberg. Sällskapet ska främst verka för att bevara, forska i och förmedla det svenska kulturarvet i Finland. Det finansierar forskning, delar ut stipendier och ger ut egna publikationer. Det vetenskapliga rådet, där Mattias Pirholt nu tar plats, är tillsammans med finansrådet det högsta förtroendeorgan och har till uppgift att säkerställa att sällskapets vetenskapliga och kulturella syfte förverkligas.

— Litteratursällskapet har stora resurser och man arbetar med forskningsfinansiering, det tycker jag ska bli kul. Jag hoppas också kunna förmedla vad som sker inom litteraturvetenskapen i Finland i Sverige. Det sker ju ett utbyte hela tiden, men jag ser fram emot att vara med och fortsätta att bygga de relationerna, säger han.

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2020-12-08