Dela

Facebook Mail Twitter

Isabella Lövin gästar podden Klimatgap

Podden Klimatgap gästas i det senaste avsnittet av Miljö- och klimatminister samt vice statsminister Isabella Lövin. Vad kan egentligen politiken åstadkomma, och varför går allt så långsamt, är frågor som ställs i podden, där Isabella Lövin, som avgår inom kort, också berättar om varför hon en gång i tiden engagerade sig politiskt.

Student läser på en surfplatta

I podden Klimatgap utforskar Maria Wolrath Söderberg, forskare i retorik vid Södertörns högskola, och Isak Jarnehäll gapet mellan kunskap och handling i klimatfrågorna. Vi vet att vi måste ställa om till en mer hållbar livsstil, ändå är det så svårt. Vad är det som hindrar oss och vad kan få oss att ändra vårt beteende?

I det senaste avsnittet gästas podden av biträdande statsminister och miljöminister Isabella Lövin. Lövin, som lämnar politiken inom kort, pratar bland annat om vad det är som hindrar att omställningen till ett hållbart samhälle går så sakta, inte minst inom politiken.

"Få politiker vågar ta ledarskapet och säga att vi måste ställa om"

– En anledning till det är att vi människor ofta upptas av vad som händer just nu, idag. Och då vill politikerna möta just de dagsaktuella frågorna med kraftfulla åtgärder, om det är skjutningar eller någon skandal – då kommer de politiska åtgärderna. Men att komma med åtgärder på väldigt lång sikt som att ställa om till ett fossilfritt samhälle; det är väldigt få politiker som vågar ta det ledarskapet och säga att vi behöver ställa om. Det kommer innebära förändringar, man är rädd att inte vinna valet på de sanningarna, säger Isabella Lövin.

Ett liknande resonemang var just det som fick Isabella Lövin att engagera sig politiskt. Hennes engagemang var främst haven och utfiskningen och det ohållbara sätt som politiker hanterade frågan. Istället för att se frågan på lång sikt subventionerades fiskeflottorna för att de skulle klara försörjningen för just den säsongen.

"Alla har ett ansvar att driva på för en hållbar utveckling"

– Vi har alla ett ansvar att driva på för en hållbar utveckling, så när jag fick frågan från Miljöpartiet att gå in och kandidera för EU-parlamentet för att reformera fiskeripolitiken så tyckte jag till slut att det är en medborgerlig plikt att ställa upp – man kan inte bara överlåta till andra att ge sig in i detta som verkar krångligt och utsatt. Då kan jag åtminstone säga att jag gjort mitt bästa jag kan för att ändra det här.

Missa inte den avgående ministerns tankar och insikter från sin tid som politiker! Lyssna på hela avsnittet "Insikter från insidan av klimatpolitiken" här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Du hittar alla våra poddar på sh.se/poddar.

Foto på Isabella Lövin: Regeringskansliet/Kristian Pohl

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Hållbarhet

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2021-01-27