Dela

Facebook Mail Twitter

Jenny Ingridsdotter prisas av Kungliga Skytteanska Samfundet

Jenny Ingridsdotter, som disputerade i etnologi 2017, har tilldelats Kungliga Skytteanska Samfundets pris 2021 till yngre forskare vid humanistiska fakulteten, Umeå universitet.

Student läser på en surfplatta

— Det känns jätteroligt, peppande och motiverande att fortsätta med det jag håller på med, säger Jenny Ingridsdotter.

Hon antogs som doktorand vid Södertörns högskola och forskarskolan BEEGS 2011. 2017 disputerade hon med avhandlingen "The Promises of the Free World: Postsocialist Experience in Argentina and the Making of Migrants, Race, and Coloniality”. Men relationen till Södertörns högskola inleddes tidigare än så.

- Största delen av min grundutbildning är från Södertörns högskola, säger hon.

Åren som doktorand vid BEEGS och Historiska studier ser hon så mycket givande och inspirerande.

— BEEGS och CBEES, det är en så bra miljö att vara doktorand i. Man träffar så många människor från olika länder och forskningsfält. Man pratar om så mycket intressanta frågor och de uppmuntrade oss forskarstudenter att åka ut och samarbeta. Det var verkligen en internationell och inspirerande miljö. Inte bara BEEGS, utan även etnologiämnet och historiska studier, säger hon.

I dag är Jenny Ingridsdotter verksam vid Umeå universitet och institutionen för kultur- och medievetenskaper där hon nu är anställd som forskare. Hon har fortsatt sin forskning om svensk migration till Argentina men driver också sedan 2020 ett projekt om hur svenska byar agerade efter de stora skogsbränderna 2018, berättar hon i ett forskarporträtt från Umeå universitet. Länk till annan webbplats.

Skytteanska Samfundet bildades år 1957 och är en av de 18 kungliga akademierna i Sverige. Dess uppgift är att stödja och uppmärksamma Norrlands kulturella och vetenskapliga utveckling.

Samfundet delar årligen ut ett kulturpris samt ett antal priser och stipendier för att stödja och uppmärksamma framför allt yngre forskare vid universiteten och högskolor i norra Sverige.

I motiveringen står blanda annat att läsa:

Jenny Ingridsdotter är en driven ung forskare som på ett självständigt och framgångsrikt sätt har stakat ut sin akademiska karriär som etnolog.

Juryn lyfter också fram att hon är initiativrik och flitigt odlar samarbeten med forskare inom och utom sin institution. Hon driver också flera internationella samarbeten med forskare från bland annat University of Liverpool i Storbritannien och Universidad Nacional de San Martín, Argentina.

Stort grattis från Södertörns högskola.

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2023-03-22