Dela

Facebook Mail Twitter

Opraktiskt? En ny podd om humor, döden och mellanmänskliga möten

All kunskap kommer inte från böcker utan uppstår genom erfarenhet och i mötet med andra människor. I nya podden Opraktiskt – en podd om praktisk kunskap kretsar samtalen kring humor, vänskap och döden. Hur kan dessa mer ”opraktiska” dimensioner av kunskap hjälpa sjukvårdspersonal, poliser, bibliotekarier i mötet med andra människor?

Student läser på en surfplatta

– Praktisk kunskap handlar om kunskap som uppstår i konkreta situationer, när man möter någon. Och podden handlar om de dimensionerna av yrkeslivet, eller praktiken. Men det är inte alltid den mest praktiska lösningen som är den bästa. Det kan istället vara det som vid första anblicken är lite opraktiskt, säger Eva Schwarz, filosof och docent i den praktiska kunskapens teori.

I första avsnittet Länk till annan webbplats. får lyssnare träffa Virginia Librado Gallego, som jobbat för Clowner utan gränser, och filosofen Stina Bäckström. Tillsammans samtalar de om humorns roll i jobbet. Särskilt inom yrken som hanterar svåra frågor har humorn blivit ett verktyg för att lätta upp stämningen eller skämta bort saker och ting. Men inom ämnet praktisk kunskap menar man att humor också är en del av själva yrkeskunnandet.

– I sitt arbete med asylsökande berättar Virginia Librado Gallego hur humorn kan användas i mötet med flyktingar. Hon berättar om en man som sagt att de har allt de behöver i asylboendet, tak över huvudet och mat. Men det var när de började skratta igen som de kände sig som människor. Det är inte en lösning på problemet, men ändå avgörande. Om du kommer till en terapeut så vill du inte bara ses som ett problem som ska lösas, utan terapeuten ska bemöta dig som människa, säger Eva Schwarz som också är programledare.

Praktik möter forskning

Podden vänder sig till alla som är intresserade av mellanmänskliga yrken eller som har ett intresse för filosofi och existentiella frågor och kunskapsteori. Till varje avsnitt bjuds en praktiker in, och en forskare. Samtalet tar sedan avstamp i en berättelse från yrkesvardagen och fortsätter i dialog med forskningen.

– Ett kommande avsnitt kommer att handla om existentiella dimensioner och döden. Där samtalar Karin Herber, sjuksköterska som jobbar med palliativ vård i hemmet, med filosofiprofessor Fredrik Svenaeus. I vår forskning har vi märkt att det inte bara är vårdpersonal som ställs inför dessa frågor. Det gör även lärare och bibliotekarier. En mormor kan till exempel komma in på ett bibliotek, hon söker en bok om döden då hon fått cancer och vill prata om det med sitt barnbarn. Existentiella frågor kan dyka upp i alla yrkesgrupper, säger Eva Schwarz.

Under året firar Centrum för praktisk kunskap 20 år. Förutom att sprida kunskap och ny forskning blir podden också ett sätt att uppmärksamma jubileet. Första avsnittet ligger ute på Acast nu, följ länken och följ Opraktiskt – en podd om praktisk kunskap för att inte missa något avsnitt.

Podden har spelats in i samarbete med MT-Talks/SH Medieproduktion och produceras av Maja-Wera Honkanen och Clara Skjönberg Zahui. För mer information och frågor, kontakta programledaren Eva Schwarz.

Tycker du att praktisk kunskap låter som något för dig? Är du lärare, socionom, läkare eller på annat sätt verksam inom yrken som handlar om mellanmänskliga möten? Läs gärna mer om våra utbildningar, till exempel kursen Det existentiella samtalet eller våra magister- och masterprogram.

Antagningen har öppet till den 15 april 2021.

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2023-03-22