Dela

Facebook Mail Twitter

Sommarjobb: forskare! De gör praktik i projektet Planning with youth

Tio gymnasieelever har under några sommarveckor fått chansen att jobba som forskare på Södertörns högskola. De har gått in i projektet Planning with youth och hjälper till i arbetet med att samla in unga människors upplevelser och erfarenheter av område där de bor och lever.

Student läser på en surfplatta

− Vi ska vara med och arbeta med stadsplanering från ett ungdomsperspektiv. Dels ska vi själva få komma med idéer och synpunkter, men vi ska också intervjua ungdomar om vad de tycker, säger Alfons Sundqvist som är en av sommarforskarna.

Arbetet sker inom ramarna för Huddinges satsning på sommarjobb för ungdomar i kommunen. Tio killar och tjejer stärker upp forskningsteamet under sommaren och de har redan genomfört en rad intervjuer och lärt sig om två forskningsmetoder: participatory mapping och photovoice.

− Photovoice är att man kan visa vad man vill säga om en plats med bilder, att man fotar det man tycker är bra eller dåligt med en plats, säger Alfons Sundqvist.

− Och sen i intervjuerna så kartlägger vi var ungdomar tycker om att vara, var de inte gillar att vara och vad de tycker kan förbättras, fyller Ebbe Sewerin Eriksson i.

Arbetet med att lära sig om forskningsmetoderna och insamlingen pågick under veckorna innan midsommar. De fick lära sig om projektet och om de metoder de skulle tillämpa. Och sen fältstudier. Ett arbete som imponerade på Sofia Lundmark, lektor i medieteknik och en av de forskare som handleder ungdomarna i arbetet.

− När de var ute under tisdagen och gjorde den här kartläggningen, pratade de med 50-60 personer i mellan 10 och 40 minuter. Det är svårt för oss forskare att få tag på så många unga under en dag. Det är viktigt för både kommunen och forskare att se hur man kan arbeta med ungdomar som medforskare, säger hon.

En av tjejerna som också ingår i arbetslaget berättar om kartläggningen:

− När vi kommer fram och vill ha med andra ungdomar i studien så är vi tjejer i deras egen ålder och då pratar de jättegärna med oss, mycket hellre än med vuxna, säger Vira Ramsten.

Resultatet av ungdomarnas arbete kommer att presenteras i en utställning som kommer att visas upp för allmänheten, politiker och beslutsfattare i kommunen på en eller flera konsthallar i Huddinge i oktober.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Natur & miljö

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2021-06-29