Dela

Facebook Mail Twitter

Södertörnsforskare kommenterar fredspristagarna

Journalisterna Maria Ressa från Filippinerna och Dmitrij Muratov från Ryssland får Nobels fredspris. "Ett erkännande av det arbete som många modiga journalister gör", kommenterar Walid Al- Saqaf, docent i journalistik vid Södertörns högskola.

Student läser på en surfplatta

Maria Ressa & Dmitry Andreyevich Muratov, Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

Idag tillkännagavs mottagarna av Nobels fredspris. Det tilldelas i år journalisterna Maria Ressa och Dmitrij Muratov för deras modiga kamp för yttrandefrihet i Filippinerna och Ryssland.

Filippinska Maria Ressa, 58, är en mycket känd förespråkare för yttrandefrihet och grundade 2012 nyhetssajten Rappler. Dmitrij Muratov, 60, är chefredaktör för ryska oberoende tidningen Novaja Gazeta, som sedan 1993 envist granskat korruption och brott mot mänskliga rättigheter i Ryssland.

Walid Al- Saqaf är docent i journalistik och verksam vid Södertörns högskola. Han leder just nu en kurs i pressfrihet för masterstudenter.

"Jag mottog med glädje beskedet att journalisterna Maria Ressa och Dmitry Muratov tilldelats Nobels fredspris", säger Walid. "Detta är en välkommen utveckling som uppmärksammar arbetet av många modiga journalister som står inför många utmaningar med pressfrihet runt om i världen. Jag hade förmånen att arbeta med Ressa och arbetade då med analyser av sociala medier som en del av Rapplers undersökning av Twitter -botar.

Det är också en inspiration för våra egna journaliststudenter, inklusive våra internationella masterstudenter som för närvarande studerar kursen Pressfrihet i ett globalt perspektiv."

Mer om Nobels fredspris och fredspristagarna på Nobelpriskommitténs hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Media Läs mer om: Samhällsvetenskap

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2022-02-11