Dela

Facebook Mail Twitter

"En fantastisk författare" - Erik Falk om årets Nobelpristagare i litteratur.

I torsdags meddelade Svenska akademin vem som tilldelas årets Nobelpris i litteratur. Den äran gick i år till den tanzaniske författaren och akademikern Abdulrazak Gurnah. Erik Falk, fil.dr i litteraturvetenskap och samverkanskoordinator på Södertörns högskola, skrev sin avhandling om årets mottagare.

Teckning av  Abdulrazak Gurnah, III. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach.

Abdulrazak Gurnah. Bild: Ill. Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach.

− Abdulrazak Gurnah är fantastisk författare, en stilist vars storhet är de vindlande historier han skriver som ofta sträcker sig över flera generationer. Det är väldigt roligt att han tilldelas priset, säger Erik Falk.

Hur skulle du beskriva honom som författare?

− Han är en av de stora postkoloniala författarna. Han skriver om erfarenheter av migration, om flykt, minne och hemlängtan. Och han gör det på ett fint och inkännande sätt.

Han skriver också om den koloniala historien utifrån ett bredare perspektiv än många andra. Det − Tanzania och Zanzibar var inte bara brittiska kolonier. Tanzania var också en tysk koloni och Zanzibar länge ett arabiskt sultanat. Zanzibar var också en viktig knutpunkt för handeln kring Indiska oceanen, som också inneburit också slavhandel. Det är lätt att fångas i en lite förenklad beskrivning av kolonialhistorien, med en tydlig uppdelning mellan offer och förövare, till exempel. Det gör inte Gurnah, han visar den mer komplicerade historien, berättar Erik Falk.

Många kulturskribenter och litteraturälskare reagerade med förvåning. Han är inte så känd i Sverige, varför är det så tror du?

− Han är en etablerad författare i den engelskspråkiga världen och ligger på ett stort förlag, han varit med ett antal så kallade “shortlists” och “longlists” men inte vad jag vet fått något större litterärt pris. Varför han inte fått större genomslag i Sverige är svårt att säga. Utgivningen av författare från afrikanska länder är begränsad i Sverige, det är ett litet nålsöga, säger Erik Falk.

Kommer hans böcker platsa på för julens önskelistor?

− Ja, han är en lättillgänglig författare, en bra stilist som skriver mycket precist.

Läs gärna mer om Abdulrazak Gurnah i Erik Falks avhandling: Subject and history in selected works by Abdulrazak Gurnah, Yvonne Vera, and David Dabydeen

Erik Falk har tidigare varit knuten till Nordiska Afrikainstitutet och hans forskning handlar om postkolonial litteratur från Afrika och Karibien. Den nyfikne kan hitta texter om och av Gurnah i i tidskriften Karavan, no 1, 2013.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Konst & kultur

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2021-10-12