Dela

Facebook Mail Twitter

Sara Persson en av årets mottagare av Wallanderstipendiet

För framstående avhandling tilldelas Sara Persson Wallanderstipendiet från Jan Wallanders och Tom Hedelius stiftelse samt Tore Browalhds stiftelse. Stipendiet ger möjlighet till heltidsforskning under tre år.

Student läser på en surfplatta

− Det är fantastiskt att under tre år att få lyxen att fokusera på att forska om frågor jag tycker är viktiga. Det innebär också en bra grund för framtiden eftersom jag får möjlighet att etablera mig mer som forskare, säger Sara Persson.

I december 2020 disputerade hon i med avhandlingen Corporate Hegemony through Sustainability. A Study of Sustainability Standards and CSR Practices as Tools to Demobilise Community Resistance in the Albanian Oil Industry Länk till annan webbplats.. Där studerar hon konflikten runt ett oljefält i Albanien och hur oljebolaget där arbetade med social hållbarhet. Det är på den inslagna vägen hon också vill fortsätta.

− Jag vill fortsätta studera konflikter runt naturresursutvinning. Jag planerar bland annat att titta på en konflikt på Österlen, där det finns planer att utvinna så kallade ‘gröna mineraler’, alltså mineraler som används i tillverkningen av solceller och elbilsbatterier. Förhoppningsvis kommer jag också kunna studera en konflikt i Albanien gällande utvecklingen av vattenkraft längs floden Vjosa . I min avhandling tittade jag på oljeindustrin, medan de projekt jag vill studera nu motiveras i relation till en ‘grön omställning’ av samhället. De är därför mer komplexa eftersom miljönyttan på ett globalt och internationellt plan står mot lokala miljövärden, säger hon.

Stipendium för att svensk ekonomisk forskning

Bakom Wallanderstipendiet står Jan Wallanders och Tom Hedelius stiftelse samt Tore Browaldhs stiftelse, vars ändamål är att stödja samhällsvetenskaplig forskning inom främst företagsekonomi, nationalekonomi och ekonomisk historia. De vill bland annat hjälpa och stimulera den svenska ekonomiska forskningens internationalisering. Stiftelserna är en del av Handelsbankens forskningsstiftelser.

Wallanderstipendiet ges till nydisputerade med excellenta avhandlingar inom några av de ovanstående ämnena. 2021 tilldelades 15 nya doktorer stipendiet som ger möjlighet till heltidsforskning under tre år.

Grattis säger vi till Sara Persson!

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Ekonomi

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2021-12-16