Södertörnsforskare om påskkravallerna
Påsken 2022 i Sverige präglades av våldsamma kravaller runt om i Sverige. Händelserna i Linköping, Norrköping, Örebro, Stockholm, Malmö och Landskrona utlöstes av sammankomster där den danska högerextremisten Rasmus Paludan meddelade planer på att bränna Koranen. Här kommenterar tre Södertörnsforskare det som hänt.
Den 1 april 2022 släppte Institutet för forskning om mångreligiositet och sekularitet (IMS) vid Södertörns högskola rapporten ”Koranbränningar i Malmö och Stockholm” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., framtagen av Simon Sorgenfrei tillsamman med Göran Larsson, Jonas Lindström och Linn Sandberg. I rapporten beskrevs och analyserades polisens arbete före, under och efter Paludans manifestationer i Malmö och Stockholm 2020. Här kommenterar tre av rapportskribenterna påskens kravaller utifrån sina respektive expertområden.
"Händelserna visar hur ett ”vi och dom”-samhälle har skapats"
– Provokationer av sådant här slag får sällan önskad effekt på platser där folk har det bra och där det blåser medvind. Det är det första som bör konstateras, säger Jonas Lindström, Fil. dr. i sociologi och lektor i socialt arbete. Paludans handling att bränna koranen i områden som etiketteras som utsatta och som har dålig kontakt, eller ingen kontakt alls, med det svenska majoritetssamhället handlar enbart om att skapa kaos och konflikter och på så sätt förstärka segregationens konturer ytterligare.
Sedan är även jag lite förvånad över i vilken omfattning upploppen tog sig uttryck mot polisen men det visar hur ett ”vi och dom”-samhälle har skapats där det finns områden avskurna från majoritetssamhället och där många barn och unga går runt och är arga, har dålig eller ingen framtidstro alls samt tappad tillit till samhället. Och i den här ”vi och dom”-kontexten blir polisen den tydliga representanten för det samhälle som många inte har någon kontakt med eller kanske till och med föraktar.
/Jonas Lindström, Fil. dr. i sociologi och lektor i socialt arbete
"Dialoger med civilsamhället har haft effekt, visar rapporten"
Poliserna som intervjuades i rapporten pekar på att samverkan med de muslimska trossamfunden hade stor betydelse för att lugna ner stämningen och också skapa tillit till polisen, säger Linn J Sandberg, docent och lektor i genusvetenskap. Samtidigt menar polisen att samverkan har en begränsad räckvidd då en del av de som protesterade inte hade kontakt med muslimska församlingar och inte lyssnade till församlingsledare under upploppen. Detta verkar ytterst relevant i relation till den senaste veckans upplopp.
Även om det idag kan kännas hopplöst att tala om samverkan och tillitsskapande arbete så finns det skäl att ändå ta till sig rapportens resultat: Att polisen tidigare upplevt att dialoger med civilsamhället haft effekt. Rapporten pekar dock på att tillit som byggdes upp 2020 försvagats i vissa grupper. Påskhelgens fruktansvärda upplopp riskerar att ytterligare försvåra alla former av samverkan. Jag hoppas trots detta att rapporten kan vara till nytta för att fortsätta verka för tillitsskapande.
/Linn J Sandberg, docent och lektor i genusvetenskap
"Polisen behöver både vara rättsvårdande och tillitsskapande"
Polisens (och andra myndigheters) samverkansarbete tycks vara en väg framåt, säger Simon Sorgenfrei, religionsvetare och föreståndare för IMS. Att bygga tillit och förtroende görs inte i en hast. Tvärt om är det något som kräver både tid och tålamod. I synnerhet när vi har att göra med områden där det finns en initial misstänksamhet, ja kanske till och med hat, mot polisen och andra myndigheter. Dessutom är tillit skör materia, som lätt slås sönder då motsättningar eller till och med våld uppstår. Här har polisen en av sina största utmaningar. Att både vara rättsvårdande och tillitsskapande. Den uppgiften kräver en väl avvägd balans mellan hårda och mjuka metoder.
Oavsett hur påskhelgernas kravaller tolkas är det tydligt att polisen behöver utökade resurser för att kunna möta denna sorts särskilda händelser. Det behövs fler poliser och dessa måste ha de rätta verktygen för att kunna möta ett urskillningslöst våld samtidigt som man upprätthåller och garanterar demokratin och grundlagen för alla medborgare.
/Simon Sorgenfrei, religionsvetare och föreståndare för IMS – Institutet för forskning om mångreligiositet och sekularitet
Sidan är uppdaterad
2023-02-16