Södertörns högskola släpper poddserie om Ukraina
Rysslands angreppskrig mot Ukraina har skakat världen och väcker många frågor om vad det egentligen är som händer och varför. Med hjälp av en ny poddserie i tre delar vill vi bidra med ett vidare perspektiv och djupare förståelse av kriget. Vi har tagit hjälp av medievetare, historiker och statsvetare på Södertörns högskola för att ge olika perspektiv på krigets orsaker och konsekvenser.

Här kan du läsa mer om avsnitten och var du kan lyssna på dem:
I det första avsnittet av vår Ukrainaspecial handlar det om mediernas roll i kriget. Mycket av nyhetsrapporteringen har kretsat kring vad som händer på marken i Ukraina, men parallellt med striderna på marken pågår också ett informationskrig där både Ryssland och Ukraina vill ha kontrollen över den bild som förmedlas till omvärlden.
Vi ska också prata om sociala medier. De kritiseras ofta för att vara en plats där desinformation sprids fritt och snabbt, men här finns också möjlighet för människor att känna sig delaktiga, visa solidaritet och organisera sig. Hur används de här digitala plattformarna som politiska slagfält för att ta kontroll över informationsflödet, och hur ska vi veta vilken information som går att lita på?
Medverkande:
Anne Kaun, professor i medie- och kommunikationsvetenskap
Göran Bolin, professor i medie- och kommunikationsvetenskap
Per Ståhlberg, docent och lektor i medie- och kommunikationsvetenskap
Lyssna här: Ukrainaspecial del 1: Informationskrig och digital aktivism Länk till annan webbplats.
Det andra avsnittet av vår Ukrainaspecial handlar om svensk säkerhetspolitik och Nato. Rysslands invasion av Ukraina innebär en hotbild även mot Sverige och har lett till stora säkerhetspolitiska förändringar. Sverige har skickat vapen till ett krigförande land för första gången på över 80 år och Natofrågan har hamnat högt upp på den politiska agendan. Vad innebär kriget för Sveriges säkerhet, vilka konsekvenser får det att vi går med i Nato och på vilket sätt banar den här krisen väg för ny politik?
Vi ska också prata om krigets inverkan på mentaliteten i Europa. Driver den på utvecklingen mot nationalism, militarisering och stängda gränser eller öppnar den för ökat samarbete och svetsar samman EU, Nato och väst?
Medverkande:
Johan Eriksson, professor i statsvetenskap
Lyssna här: Ukrainaspecial del 2: Vad innebär kriget för Sveriges säkerhet? Länk till annan webbplats.
I det tredje avsnittet av vår Ukrainaspecial gör vi en djupdykning i historien och relationen mellan Ryssland och Ukraina för att förstå vad som ligger bakom invasionen och varför Ukraina är så viktigt för Ryssland. Vi ska också reda ut missuppfattningar kring kriget och prata om omvärldens reaktioner. Varför blev vi så förvånade över Rysslands invasion när Putin länge varit öppen med sina planer på ett nytt ryskt imperium? Och har omvärlden gjort tillräckligt för att hjälpa till?
Medverkande:
Julia Malitska, historiker och projektforskare
Olena Podolian, statsvetare och projektforskare
Lyssna här: Ukrainaspecial del 3: Vad ligger bakom Rysslands invasion? Länk till annan webbplats.

Samhällskontraktet centralt för försvarsviljan bland unga i Estland
2023-03-23Att enbart titta på demografiska faktorer för att förutspå människors försvarsvilja är alltför trubbigt. Istället bör man se till deras tillit till försvarsmakten, inställning till värnplikten, och glädje över att bo i landet, visar en ny studie om försvarsvilja bland estländare uppvuxna efter Sovjetunionens fall.

Ny rapport: Hyresgästers inflytande begränsat när hyran höjs vid renovering
2023-02-17Ett forskningsprojekt där Södertörns högskola ingår har undersökt hyresgästers inflytande i samband med stamrenoveringar i tre olika städer. Rapporten, som släpps den 20 februari, visar att de boendes inflytande är mycket begränsat och att Fastighetsägare kan utnyttja luckor i lagstiftningen för att genomföra chockartade hyreshöjningar.

Forskare om rysk propaganda: ”Ryssland vill underminera Ukrainas suveränitet”
2023-01-30Ryssland har i över tjugo års tid försökt bryta sönder de politiska och ekonomiska systemen i Ukraina. Genom mycket välregisserade propagandakampanjer vill de skapa splittring och så tvivel inom landet. Det berättar Alyona Hurkivska, som i sin forskning studerar rysk propaganda i Ukraina från 2014 och framåt. Nu är hon på Södertörns högskola som en av fem gästforskare inom ramarna för Östersjöstiftelsens stödprogram för riskutsatta forskare.

Utlysning av doktorandplatser VT2023
2023-01-18Södertörns högskola utlyser under januari till mars 2023 ett 30-tal nya doktorandplatser inom cirka 15 forskarutbildningsämnen med tillträde till studier och anställning den 1 september 2023.

#MeToo satte ljus på förtrycket - forskarnas perspektiv på en folkrörelse
2023-01-12Osäkra anställningsförhållanden är tydligt kopplat till hur vanligt det är med sexuella trakasserier och mobbning i en viss bransch. I nya boken Maktordningar och motstånd visar forskare hur samma faktorer också påverkade den svenska #metoo-rörelsen. 16 februari hålls ett seminarium om den nya antologin.