Södertörns högskola släpper poddserie om Ukraina
Rysslands angreppskrig mot Ukraina har skakat världen och väcker många frågor om vad det egentligen är som händer och varför. Med hjälp av en ny poddserie i tre delar vill vi bidra med ett vidare perspektiv och djupare förståelse av kriget. Vi har tagit hjälp av medievetare, historiker och statsvetare på Södertörns högskola för att ge olika perspektiv på krigets orsaker och konsekvenser.

Här kan du läsa mer om avsnitten och var du kan lyssna på dem:
Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om:
Historia
Läs mer om:
Media
Läs mer om:
Samhällsvetenskap
Nytt forskningsprojekt: Så skapade Tsarryssland sitt eget tropikerna
2021-12-01I södra Kaukasus växte under 1800-talets andra hälft ett nytt tropikerna fram. Citrus- och teodlingar, palmträd och bambu. Varför och hur det gick till ska Oleksandr Polianichev fördjupa sig i inom ramarna för ett nytt forskningsprojekt finansierat av Riksbankens Jubileumsfond.
Sex forskningsprojekt får dela på 26 miljoner kronor
2021-11-09Igår presenterade Vetenskapsrådet de ansökningar som beviljats bidrag inom humaniora och samhällsvetenskap 2021. Sex projekt från Södertörns högskola tillhör de utvalda och får tillsammans dela på närmare 26 miljoner kronor.
Fördrivna judars levnadsberättelser i fokus för ny studie
2021-10-29I slutet av 1960-talet inleddes i Polen en antisemitisk kampanj som ledde till en fördrivning av landets judar, människor som valt att stanna i Polen under flera emigrationsvågor. Ungefär 3000 av dem kom till Sverige. I sitt forskningsprojekt Vi, de fördrivna , vill doktoranden Martin Englund samla in berättelserna de bär på.
Tidskriften Kulturella perspektiv ”flyttar in” på Södertörn
2021-10-05När Kulturella perspektiv nu kommer ut i digital skrud är det med en ny chefredaktör vid rodret. Södertörnprofessorn Jenny Gunnarsson Payne vill i den nya rollen ge tillbaka något till etnologiämnet, men hon vill också behålla tidskriftens anda av att ligga i framkant och värna om svenskan som vetenskapligt språk.
Omdiskuterad statsvetare ämne för ny bok
2021-09-20Han sägs ha myntat ord som folkhemmet och ligger bakom det svenska begreppet geopolitik. Statsvetaren Rudolf Kjellén är i dag en doldis, men samtidigt en kontroversiell person. Nyligen kom boken Territory, State and Nation där hans tankar och teorier diskuteras av forskare från ett flertal discipliner. En av bokens redaktörer är Thomas Lundén, professor emeritus i kulturgeografi.
Sidan är uppdaterad
2022-05-31