Södertörns högskola släpper poddserie om Ukraina
Rysslands angreppskrig mot Ukraina har skakat världen och väcker många frågor om vad det egentligen är som händer och varför. Med hjälp av en ny poddserie i tre delar vill vi bidra med ett vidare perspektiv och djupare förståelse av kriget. Vi har tagit hjälp av medievetare, historiker och statsvetare på Södertörns högskola för att ge olika perspektiv på krigets orsaker och konsekvenser.

Här kan du läsa mer om avsnitten och var du kan lyssna på dem:
I det första avsnittet av vår Ukrainaspecial handlar det om mediernas roll i kriget. Mycket av nyhetsrapporteringen har kretsat kring vad som händer på marken i Ukraina, men parallellt med striderna på marken pågår också ett informationskrig där både Ryssland och Ukraina vill ha kontrollen över den bild som förmedlas till omvärlden.
Vi ska också prata om sociala medier. De kritiseras ofta för att vara en plats där desinformation sprids fritt och snabbt, men här finns också möjlighet för människor att känna sig delaktiga, visa solidaritet och organisera sig. Hur används de här digitala plattformarna som politiska slagfält för att ta kontroll över informationsflödet, och hur ska vi veta vilken information som går att lita på?
Medverkande:
Anne Kaun, professor i medie- och kommunikationsvetenskap
Göran Bolin, professor i medie- och kommunikationsvetenskap
Per Ståhlberg, docent och lektor i medie- och kommunikationsvetenskap
Lyssna här: Ukrainaspecial del 1: Informationskrig och digital aktivism Länk till annan webbplats.
Det andra avsnittet av vår Ukrainaspecial handlar om svensk säkerhetspolitik och Nato. Rysslands invasion av Ukraina innebär en hotbild även mot Sverige och har lett till stora säkerhetspolitiska förändringar. Sverige har skickat vapen till ett krigförande land för första gången på över 80 år och Natofrågan har hamnat högt upp på den politiska agendan. Vad innebär kriget för Sveriges säkerhet, vilka konsekvenser får det att vi går med i Nato och på vilket sätt banar den här krisen väg för ny politik?
Vi ska också prata om krigets inverkan på mentaliteten i Europa. Driver den på utvecklingen mot nationalism, militarisering och stängda gränser eller öppnar den för ökat samarbete och svetsar samman EU, Nato och väst?
Medverkande:
Johan Eriksson, professor i statsvetenskap
Lyssna här: Ukrainaspecial del 2: Vad innebär kriget för Sveriges säkerhet? Länk till annan webbplats.
I det tredje avsnittet av vår Ukrainaspecial gör vi en djupdykning i historien och relationen mellan Ryssland och Ukraina för att förstå vad som ligger bakom invasionen och varför Ukraina är så viktigt för Ryssland. Vi ska också reda ut missuppfattningar kring kriget och prata om omvärldens reaktioner. Varför blev vi så förvånade över Rysslands invasion när Putin länge varit öppen med sina planer på ett nytt ryskt imperium? Och har omvärlden gjort tillräckligt för att hjälpa till?
Medverkande:
Julia Malitska, historiker och projektforskare
Olena Podolian, statsvetare och projektforskare
Lyssna här: Ukrainaspecial del 3: Vad ligger bakom Rysslands invasion? Länk till annan webbplats.

Staten behöver ta mer ansvar för bostadssystemet föreslår forskare
2023-12-01Marknaden kan inte själv lösa den bostadskris vi befinner oss i. Därför behöver staten ta ett större ansvar och arbeta för ett solidariskt, jämlikt och klimatanpassat bostadssystem. Det är förslag som presenteras i boken Kris i bostadsfrågan, en gedigen genomgång av mer än hundra år av Sveriges bostadshistoria.

God utdelning till Södertörns högskola när VR och Formas presenterar beviljade ansökningar
2023-11-24Nyligen presenterade Vetenskapsrådet och Formas sina beslut för beviljade ansökningar. Totalt får sju projekt dela på drygt 38 miljoner kronor. En av utlysningarna var för bidrag till en särskild forskningsmiljö och det har tilldelats Jenny Sundén och projektet Lyssningsnjutningar: Sexuell hälsa och ljudfiktion i den digitala intimitetens tid.

Kerstin Hesselgrens gästprofessurinnehavare kommer till Södertörns högskola
2023-11-07Kerstin Hesselgrens gästprofessur 2025 har tilldelats Manuela Boatcă, professor i sociologi vid Albert Ludwig University Freiburg i Tyskland. Under sin tid i Sverige kommer hon vara verksam vid Södertörns högskola. – Vi ser fram emot att få ta del av hennes kompetens och erfarenhet, säger Anna Maria Jönsson, vice rektor med ansvar för forskning vid Södertörns högskola.

Taube och sjömansvisorna – källan till en unik svensk identitet
2023-10-16En skuta på glittrande böljor, en vals på en roslagsö eller en liten by förutan gata. Evert Taubes texter har format inte bara den svenska musikskatten, utan även den svenska nationella identiteten. En unik, maritim, identitet som inte finns någon annanstans, skriver författaren och journalisten Henrik Arnstad.

Ukrainska tjänstemän och beslutsfattare utbildas på Södertörns högskola
2023-10-04Nyligen deltog ett 30-tal ukrainska tjänstemän och beslutsfattare inom offentlig sektor kursen ”Implementation of reforms in Ukraine and transnational cooperation in times of uncertainty”. En utbildning som gav kursdeltagarna verktyg för framtida reformarbeten i Ukraina.