Dela

Facebook Mail Twitter

Röster från ukrainska forskare i senaste numret av Baltic Worlds

Allt sedan Sovjetunionens fall har Östersjö- och Östeuropa regionen varit ett område präglat av politisk turbulens men också av framtidstro och nytänkande. En region färgad av sitt historiska arv. En region som efter Rysslands invasion nu befinner sig i total kollaps.

Student läser på en surfplatta

I senaste numret av Baltic Worlds återspeglas situationen i Ukraina och övriga regionen. I sin ledare skriver redaktören Ninna Mörner:

”Den 23 februari 2022 förändrades allt. För människorna i Ukraina, för människorna i de omgivande länderna, för ryssar, för alla. Min första instinkt var den mållöshet. Det fanns inga ord för att förstå tragedin. Sen kom känslan av meningslöshet utifrån allt lidande, hur kan vi beskriva, förstå, ja hur kan vi fortsätta forska kring en region under attack? Vi har förlorat vår grund som områdesforskare”.

Läsarna får i detta dubbelnummer bland annat ta del av artiklar skrivna av ukrainska forskare som delar med sig av vittnesmål och hur kriget påverkar människors liv. Viacheslav Kudlai berättar om evakueringen från Mariupol Länk till annan webbplats., Sergiy Kurbatov om att tvingas stanna i Kyiv när familjen är fast i en annan del av landet eller Vladyslav Yatsenko som skriver om livet i hårt ansatt Kharkiv. Länk till annan webbplats.

Numret innehåller också peer review artiklar, artiklar kring temat Post-sovjet 1991-2021 som bygger på bland annat rundabordssamtal från året som gått. Det finns också en specialsektion på temat dietreformer i Östersjö- och Östeuropa.

Senaste numret av Baltic Worlds finns tillgängligt för nedladdning Länk till annan webbplats.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Östersjö- och Östeuropa

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2023-02-16