Dela

Facebook Mail Twitter

Forskare ger nya perspektiv på det post-digitala samhället

I en ny serie miniböcker utgiven av Riksbankens jubileumsfond ger forskare från olika discipliner sina perspektiv på temat efterdigitalisering, och en av författarna är Hans Ruin, professor i filosofi vid Södertörns högskola.

– Jag vill ett slå slag för ett humanistiskt och samhällsvetenskapligt forskningsperspektiv på AI, säger han.

Student läser på en surfplatta

Riksbankens jubileumsfonds ger varje år ut en bok för att tillgängliggöra aktuell forskning på ett visst tema inom humaniora och samhällsvetenskap. I år är temat det post-digitala samhället, och texterna tar upp ämnen som e-skräp, nya mötesformer, utmaningar för läsandet, artificiell intelligens och digitala bank-id.

Fem forskare har bidragit till bokserien, och en av dem är Hans Ruin. Hans bidrag till bokserien handlar om den konstgjorda intelligensens gränser och tar bland annat upp myter kring att datorer och teknik ska ta över världen.

– Jag vill sätta det i ett historiskt sammanhang och slå ett slag för ett humanistiskt och samhällsvetenskapligt forskningsperspektiv på AI. Det ska inte bara vara de som bygger systemen som ska uttala sig, säger Hans Ruin.

Han Ruin

Hans Ruin. Foto: Cato Lein

Som filosof har han alltid varit intresserad av artificiell intelligens ur ett historiskt och litterärt perspektiv. Rädslan för att tekniken ska ta över har funnits länge och går att hitta i litteraturen så tidigt som 1800-talet. Men själv tror Hans Ruin inte att vi behöver oroa oss för det.

– De tar över arbetsuppgifter men det finns ingen anledning att tro att de kommer koppla ihop sig och styra över vår värld. Men det är ändå viktigt att förstå hur tekniken påverkar oss, även om den stora hotbilden är vilseledande fantasier som leder oss bort från de faktiska konsekvenser som digitalisering har på arbetslivet, säger han.

Hans Ruins bok och de andra böckerna i serien om det postdigitala samhället finns att läsa och ladda ner på Riksbankens jubileumsfonds hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

I samband med bokserien har Riksbankens jubileumsfond även gjort ett samarbete med UR där en serie samtal har spelats in med författarna. UR:s samtalsserie går att se här Länk till annan webbplats..

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Filosofi & religion

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2022-09-22