Dela

Facebook Mail Twitter

Filosofiprofessorn Hans Ruin tilldelas internationellt bokpris

För sin bok Being with the Dead: Burial, Ancestral Politics and the Roots of Historical Consciousness har Hans Ruin tilldelats det nyinstiftade priset ICHTH & INTH Bookprize 2022. Priset delas ut till den författare som lyfter historieteori och filosofisk historia.

Student läser på en surfplatta

Staty av ängel i ärgad koppar. Foto: Marek Studzinski/Unsplash

− Jag blev enormt glad när jag fick höra detta. Jag vet vilka som sitter i juryn och de tillhör några av de främsta inom området historieteori. Det är ett nytt och spännande sätt att uppmuntra forskare inom området och det är extremt roligt att vara den första som mottar priset, säger Hans Ruin, professor i filosofi vid Södertörns högskola.

Bidragit till nya tankebanor

Priset delas ut av The International Commission for the History and Theory of Historiography tillsammans med the International Network for Theory of History. Bidragen har bedömts bland annat utifrån teoretisk och metodisk originalitet, hur författaren byggt sina argument och hur boken bidrar till nya tankebanor inom området. Slutligen kvarstod två böcker som blev årets mottagare, vara Hans Ruin var en.

I boken Being with the Dead: Burial, Ancestral Politics and the Roots of Historical Consciousness undersöker Hans Ruin människors relation till döden, via gravskick och anfäderskult, men också via minneskultur, och historieskrivning. Det är en mångvetenskaplig bok där många discipliner korsas; fenomenologi och hermeneutik möter sociologi, arkeologi och minneskultur.

− Det som kommit att intressera mig speciellt är relationerna mellan dödskultur och historiemedvetande. Boken handlar om hur vi tar hand om de döda, och hur vi kommunicerar med de döda och fortsätter vara tillsammans dem. Hur vi håller liv i kommunikationen mellan de levande och de döda, också i vår moderna sekulariserade kultur, säger Hans Ruin.

Positivt mottagande

Boken har fått ett varmt mottagande internationellt, med ett flera positiva recensioner i vetenskapliga tidskrifter, däribland :

Riksbankens jubileumsfond. Länk till annan webbplats.

American ethnologist Länk till annan webbplats.

Human Studies Länk till annan webbplats.

Phenomenology & the Cognitive Sciences Länk till annan webbplats.

Journal of Memory Studies Länk till annan webbplats.

Journal of the American Academy of Religion Länk till annan webbplats.


Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Filosofi & religion

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2022-10-04