Dela

Facebook Mail Twitter

Per Bolin är ny föreståndare på CBEES

För Per Bolin blev det ett kärt återseende när han tidigare i år tog över rollen som föreståndare för Centre for Baltic and East European Studies, CBEES. Nu ser han fram emot att leda arbetet i en mycket spännande och intensiv forskningsmiljö i en tid där dess forskning är mer relevant än någonsin.

Karta över östeuropa, jordglob

Egentligen hade Per Bolin börjat fundera på hur han skulle avsluta sin akademiska karriär. Något år till som prefekt och kanske några år av forskning, sen pension. Men så dök möjligheten upp att ta över ansvaret som föreståndare på CBEEES och de var en chans han inte ville missa.

− Jag har tidigare varit forskningsledare på CBEES och trivdes väldig bra där. Det är en spännande och intensiv miljö med flertalet väldigt kompetenta forskare med tillgång till stora internationella nätverk. Att få vara en del av och bidra till den miljön är roligt, säger han.

Rötter i historieämnet

Idag är han prefekt vid Institutionen för historia och samtidsstudier och det är i historieämnet han har sina egna forskningsrötter. Till Södertörns högskola kom han 1996 och började redan då specialisera sig på de baltiska staterna, särskilt Lettland.

− Jag har framför allt intresserat mig för perioden 1850 till 1940, speciellt mellankrigstiden och Lettlands första period av självständighet. Att det blev just Lettland var att jag kände att det var där jag kunde göra en egen insats, det fanns redan mycket forskning runt Estland till exempel, säger Per Bolin som också är professor i historia.

Angelägen forskning

Att ta över uppdraget som föreståndare just nu är något som han ser på med dubbla känslor. Han tar över i ett läge då CBEES står inför ökade möjligheter och växer som forskningsmiljö, kommande år öppnas det upp för båda fler post.dok och gästforskare

− Men vår forskning har av väldigt tragiska skäl också blivit väldigt relevant. Vi har flera mycket kompetenta forskare med kunskap om särskilt Ryssland och Ukraina som kan bidra med nödvändig analys och kunskap om vad som händer i regionen och hur den påverkas. Det är klart att vi blivit mer nutidsorienterade, men det är också för att det blivit så viktigt, säger han och fortsätter.

− Jag hoppas att kunna bidra med mina kunskaper om Baltikum och Lettland. Till exempel finns det både i där och i grannlandet Estland stora rysktalande minoriteter, och det är intressant att se hur de påverkas av kriget och de konflikter som redan finns runt sovjetiska minnesmärken.

CBEES startade 2005 och har sedan dess varit en stark och mångvetenskaplig forskningsmiljö med fokus på att stärka och utveckla Östersjö- och Östeuropaforskningen vid Södertörns högskola.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Östersjö- och Östeuropa

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2023-02-16