Dela

Facebook Mail Twitter

Ny bok om Stagnelius – genialisk poet med tragiskt livsöde

Stagnelius liv präglades av missbruk, sjukdom och ensamhet. Samtidigt var han en av Sveriges mest framstående poeter. I sin nya bok Näktergalen. Erik Johan Stagnelius tecknar professor Simon Sorgenfrei en bild av den excentriske poeten och de strömningar som influerade hans liv och dikter.

Simon Sorgenfrei

Simon Sorgenfrei framför Stagnelius barndomshem, Gärdslösa prästgård. Foto: Privat

Erik Johan Stagnelius levde på många vis ett tragiskt liv. Personer som kände honom beskrev honom som ful, sjuklig och asocial. Han var beroende av alkohol och troligen opium, och det spekuleras om att han led av flera sjukdomar. Han dog ensam i ett uthyrningsrum på Södermalm, 29 år gammal, och ingen kom på hans begravning. Han gavs den enklaste och billigaste graven som gick att få på Maria Magdalena kyrkogård i Stockholm. Stagnelius gav bara ut en enda diktsamling under sitt liv, Liljor i Saron, som kom två år före hans död, men den gjorde honom omedelbart till kändis. Trots detta är mycket av hans liv höljt i dunkel, till stor del på grund av hans asociala livsstil.

– Jag skulle säga att han är en av de mest framstående poeter vi haft i Sverige. Men vi vet förvånansvärt lite om honom med tanke på hans sociala status och bakgrund och att det inte var så längesen han levde. Det har att göra med hans personlighet, säger Simon Sorgenfrei, professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola.

"Sveriges bästa poet"

Det man vet är att han föddes på Gärdslösa prästgård på Öland 1793 som son till en kyrkoherde som sedan blev biskop. Berättelser om hans barndom, huvudsakligen återgivna av hans far, beskrev honom som ett udda barn, grubblande, tillbakadragen men också uppenbart begåvad. Som vuxen blev han först student i Lund och sedan i Uppsala och fick senare jobb på ecklesiastikexpeditionen i Stockholm, ett sorts departement för kyrkliga handlingar. Han dog för 200 år sedan, endast 29 år gammal, förmodligen till följd av både sjukdom och missbruk av alkohol och opium.

Hans korta, hårda liv bidrar naturligtvis till bilden av honom som arketypen för det romantiska geniet och ger honom en sorts mytiskt skimmer likt personer som Kurt Cobain, Janis Joplin och Jimi Hendrix – rockstjärnor som levt hårt, dött unga och efterlämnat stor konst.

Det var en av de sakerna som gjorde Simon Sorgenfrei nyfiken på Stagnelius poesi redan under sin gymnasietid. Då visste han inte mycket om Stagnelius och förstod enligt honom själv nog ganska lite av det han läste, men fastnade ändå för dikternas mörka, mystiska stämning.

– Han är Sveriges bästa poet och skrev den vackraste, mörkaste och mest fascinerande poesin som finns på svenska. Han är för Sverige vad Keats och Shelley är för England – den stora romantiska poeten som har något som kan tilltala många människor i olika stadier i livet.

Flera inspirationskällor

I sin nya bok vill Sorgenfrei teckna en biografisk skiss av Stagnelius och försöka ge en introduktion till de tankevärldar som inspirerade honom.

– Nu när jag på senaste ägnat mig mer åt Stagnelius har jag försökt sätta mig in mer i de strömningar som inspirerade honom och försöker introducera dem för en läsare. Om man vill förstå honom på ett djupare plan behöver man lite insikt i dem.

Stagnelius inspirerades enligt Simon Sorgenfrei av nordisk och grekisk mytologi, platonsk och nyplatonsk filosofi och olika uttryck för kristendom, kanske främst gnosticism. Men även av mystiker som Emanuel Swedenborg och Jacob Böhme, och av den tyska idealismen.

– Jag försöker erbjuda en snabbkurs i dessa traditioner, men sen vill jag också uppmuntra att lämna dem bakom sig när man väl förstått dem och bara läsa honom för sin egen skull och hitta egna ingångar.

Minne och hemlängtan

Simon Sorgenfrei har skrivit många böcker under sin karriär som religionsvetare, framför allt om islam, men boken om Stagnelius beskriver han som mer personlig än det han skrivit tidigare. Det beror delvis på hans personliga koppling till lyriken, men också på att han i boken utforskar tematiken som minne och hemlängtan.

– Jag ser dem som framträdande teman i hans poesi, och genom att koppla dem till mina egna tankar och känslor kring dessa teman hoppas jag öppna vägar in i Stagnelius poesi också för andra. Boken handlar också mycket om hur han gestaltar naturen i sin poesi och där återkommer ämnen som hemlängtan och minne. Jag reflekterar kring natur och barndom och uppväxt och dess betydelse i mitt liv i relation till vad Stagnelius skriver om Öland.

Näktergalen. Erik Johan Stagnelius är utgiven av Ellerströms förlag. Länk till annan webbplats.

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2023-06-08