Dela

Facebook Mail Twitter

Framstående Harvardhistorikern Serhii Plokhii gästar Södertörns högskola

Han beskrivs som en av världens mest framstående historiker, inte minst inom ukrainsk och östeuropeisk historia. Med böcker som Det rysk-ukrainska kriget : historiens återkomst och The Gates of Europe i ryggen, gästar nu den prisbelönta Harvardprofessorn och författaren Serhii Plokhii CBEES och Södertörns högskola.

Karta över östeuropa, jordglob

Serhii Plokhii forskning spänner över ett brett område inom ukrainsk och östeuropeisk historia men med fokus på fram för allt Kalla kriget, kärnvapenhistoria, geopolitik, samt historieskrivning. Med böcker som The Gates of Europe – A history of Ukraine, har han varit med och introducerat Ukrainas historia för en global publik.

– Han är en av de mest framstående inom fältet och det är ett privilegium inte bara för oss här på Södertörns högskola utan för hela forskningssverige att han kommer hit, säger Julia Malitska, doktor i historia och forskningsledare på CBEES, och en av arrangörerna bakom CBEES Distinguished Lecture.

Föreläsningen den 13 juni, The Russo-Ukrainian War Through the Eyes of a Historian, kommer att bjuda på en intellektuell resa genom historien och ge publiken ett historiskt perspektiv på det pågående kriget. Varför startade Putin kriget och varför har det utvecklats på ett sätt som tidigare var helt otänkbart? Vi har sett hur Ukraina klarat av att stå upp emot en överlägsen militärmakt, hur västvärlden enats och Ryssland alltmer isolerats. Ämnen som kommer att diskuteras är till exempel orsakerna bakom utvecklingen och varför Kalla kriget nu är tillbaka på exakt samma plats där det slutade för 30 års sedan.

Serhii Plokhii är professor i ukrainsk historia och föreståndare för Ukrainska forskningsinstitutet vid Harvarduniversitetet.

– Han är en ledande expert inom forskningsfältet och att han gästar CBEES och Södertörns högskola visar på styrkan och kompetensen inom vår forskningsmiljö, att vi har en hög trovärdighet inom fältet Östeuropastudier och starka internationella relationer, säger Julia Malitska.

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2024-06-10