Dela

Facebook Mail Twitter

Statsvetarens reflektioner om EU-valet

Efter att EU:s medborgare röstat tidigare i veckan har vi bett Thomas Sedelius, professor i statsvetenskap och projektforskare vid Södertörns högskola, dela med sig av tre korta reflektioner om valresultatet.

EU Flagga

Vad betyder valresultat för kriget i Ukraina?

Det är förstås svårt att säga något säkert så här nära på valet, innan alla röster är räknade och mandat fördelade. Men som det ser ut så blir EPP (den kristdemokratiska och konservativa gruppen) fortsatt störst i parlamentet och går framåt jämfört med 2019. Om EPP tillsammans med den socialdemokratiska, liberala och eventuellt den gröna gruppen bildar majoritet, vilket ser fullt möjligt ut, så är det positivt för det fortsatta stödet till Ukraina. Skulle EPP däremot välja att orientera sig mer mot ytterhögerpartiernas grupper, som ser ut att bli något starkare än tidigare, så är det mer osäkert kring Ukrainastödet. Men det mesta talar ändå för att Europaparlamentet fortsatt kommer att ha en klar majoritet som är positiv till att stödja Ukraina både militärt och ekonomiskt. Då är det mer osäkert vad gäller utvecklingen i enskilda medlemsstater. President Macrons överraskande besked i Frankrike under valnatten att utlysa nyval till den franska nationalförsamlingen kan, om det högerradikala Nationell samling går kraftigt framåt där, försvåra möjligheterna till fortsatt franskt stöd.

Vad tycker du valresultatet säger om den politiska utvecklingen?

Det var överlag ett ”normalt” val i den meningen att det är en ganska stor spridning mellan vänster- och högerframgångar i olika länder, vilket på sätt och vis jämnar ut helheten i parlamentet. Noterbart är dock att de högernationalistiska partierna är på frammarsch i några av de stora länderna i Europa, tydligast kanske framförallt i Frankrike, Italien, och Tyskland. Men med det sagt så gör samtidigt högernationalistiska partier ett sämre val än förväntat i flera länder, till exempel Finland, Polen, Sverige, och även Ungern.

Vad var mest uppseendeväckande med valresultatet?

Jag tycker nog att det mest förvånande var att den konservativa gruppen, EPP, sammantaget tycks klara sig så pass väl och till och med ökar. I prognoserna före valet verkade det som att EPP skulle kunna tappa kraftigt till grupperna med ytterhögerpartier. Här spelar det roll att traditionella högerpartier i några av de stora länderna, bland annat Medborgarplattformen i Polen, CDU i Tyskland och Partido Popular i Spanien, gör så pass starka val eftersom det ger många mandat.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Samhällsvetenskap

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2024-06-12