Samverkan och dialog nyckeln till hållbart skogsbruk
Öppna samtal och bred delaktighet kan lösa målkonflikter om skogens framtid, det visar ett pågående forskningsprojekt där Södertörns högskola är projektpartner. Statsvetaren Johanna Johansson är med i podden SPARCpodden där målkonflikter och hållbar skog diskuteras. Länk till annan webbplats.
Några vill ha en skog för många olika arter, några vill ha en skog att rida eller cykla i, några vill använda skogen för att göra träprodukter för att byta ut fossila produkter och några vill att skogen lagrar in koldioxid. Listan på krav och önskemål på skogen är lång och diskussionerna om vad skogen ska användas till många och ibland svårnavigerade.
Balansera olika mål
2022 drog forskningsprojektet SPARC i gång, ett initiativ som bland annat undersöker hur man kan skapa en hållbar skogsförvaltning som balanserar olika sociala, ekonomiska och miljömässiga mål. Inom ramarna för projektet anordnades en rad workshopar där forskare, olika typer av intressenter och skogsförvaltningen på Göteborgs stad träffats för att diskutera önskemål på skogen nära Göteborg. Ett brett deltagande, öppet samtalsklimat och visualisering av vad olika önskemål innebär för skogen är enligt forskare, deltagare och förvaltare ett vinnande koncept för att komma närmare en lösning.
— Deltagarna i Göteborg ställde verkligen upp, hade många intressanta diskussioner, bjöd till samt visade en vilja att lyssna på varandra. Det här gjorde att alla kom till tals och kunde bidra på ett positivt sätt i diskussionen, säger Karin Öhman, professor i skoglig planering vid Sveriges lantbruksuniversitet och projektledare för SPARC.
Från Södertörns högskolan deltar Johanna Johansson, docent i statsvetenskap. Hon tyckte att processen visade hur svåra frågor om målkonflikter kan hanteras. Och även om det var skogen nära Göteborg som var föremål för samtalen, så tycker hon att slutsatserna gäller även andra städer i landet.
— Jag har studerat och deltagit i några sådana här liknande samverkans- eller dialogprocesser och det är tydligt hur viktigt det är att alla är med och känner sig trygga och får komma till tals. När någon är nästintill ensam med sin fråga tappas de lätt bort i diskussionerna. Det upplevde vi verkligen inte i Göteborg. Här fanns både mångfald och balans i frågorna. Sen behöver det också finnas vilja och motivation att delta och även det fanns i den här processen, säger hon
Göteborgarna vill ha ett varierat skogsbruk
Så vad önskade göteborgarna? Enligt workshoparna så vill de ha ett varierat och lågintensivt skogsbruk där värden kopplade till rekreation och biodiversitet premieras. Deltagarna efterfrågade även bättre former för dialog mellan kommunens invånare och markägare i regionen och att kommunen tar en ledande roll. De önskade även mer information om skogen generellt med exempelvis skyltar på plats.
SPARC-projektet:
Projektledare: Karin Öhman, professor i skoglig planering, SLU.
Från Södertörns högskola deltar Johanna Johansson och Alexander Olsson.
SPARCpodden: En liten podd om stora skogsfrågor Länk till annan webbplats.
Sidan är uppdaterad
2024-08-27