Dela

Facebook Mail Twitter

Youcount – nytt format för att stärkas ungas delaktighet i samhället

Hur ska man tänka för att engagera ungdomar och öka deras delaktighet i samhället? Det är frågor som diskuterats inom ramarna för projektet Youcount. Tillsammans med Vetenskap och Allmänhet har det tagits fram en handbok där erfarenheterna från projektet samlas.

Bildcollage: röda höghus, grönt buskage, tre personers ben med skor. 

Ungdomar och forskare från nio europeiska länder har under tre års tid utforskat nya sätt att stärka ungas delaktighet i samhället. Vart och en av de tio fallstudierna har jobbat med olika grupper av ungdomar som möter olika typer av sociala utmaningar.

I Sverige har forskare från Södertörns högskola samarbetat med Botkyrka ungdomsfullmäktige, BUF, och organisationen Vetenskap och Allmänhet för att se vilka hinder och utmaningar ungdomar i Botkyrka står inför i sin vardag. Men också hur ungdomsfullmäktige och andra civilsamhällesorganisationer kan bidra och samarbeta.

– För mig har det varit viktigt att ungdomarna ser att det finns en demokrati, unga har stor kapacitet men tyvärr är det inte alltid idéer förverkligas. Extra roligt är att projektet fått ett bra mottagande och kritik från EU Review, säger Ann Mutvei Berrez, lektor i cellbiologi som engagerat sig särskilt i forskningsprojekt som rör ungas engagemang.

Ungdomar formar forskningsfrågor

Tillsammans med kollegan Tomas Kjellqvist har hon guidat ungdomarna från BUF i olika forskningsmetoder och stötta dem i det undersökande arbetet. Det är just detta som gör att Youcount skiljer sig från många andra medborgarforskningsprojekt, att ungdomarna inte enbart varit datainsamlare utan också formulerat forskningsfrågorna, utformat metoderna och slutligen analyserat, kommunicerat och tillämpat datainsamlingen.

Tidigare i år ägde projektet sista möte rum och ungdomarna fick chans att reflektera över sina upplevelser.

– Hela forskningsprocessen har varit mycket givande. Jag har under projektet fått ett bredare perspektiv på vad forskning faktiskt kan innebära, hur det kan fungera och hur man kan stöta på och lösa problem. Det behöver inte vara så svårt som man kan tro och även unga medborgare kan delta. Dessutom var det värdefullt för oss i Botkyrka ungdomsfullmäktige att få ungdomarnas åsikter. Dessa kan vi använda i vårt arbete framöver. YouCount-projektet har helt enkelt gett många unga, vars åsikter ofta är underrepresenterade i samhället, en röst, säger Alecia Ermakova ordförande för Botkyrka ungdomsfullmäktige.

Utbyte av erfarenheter

Under projekttiden fick ungdomar från de olika fallstudierna möjlighet att träffas och utbyta lärdomar. I de mötena blev det tydligt att ungas situation kan se väldigt olika ut.

– Till exempel var det inte många länder som hade ungdomsråd på samma sätt som i Sverige och därför blev YouCount projektet extra viktigt för att just lyfta fram dessa ungdomars röster, säger hon.

I handboken Handbook of Youth Citizen Social Science – Working with Young People and the Local Community for Social Change, har erfarenheter från projektet samlats och den vänder sig till praktiker, akademiker, beslutsfattare, ungdomsorganisationer och andra som är nyfikna på samhällsvetenskaplig och participatorisk medborgarforskning, eller som vill lära sig mer om hur man kan arbeta med ungdomar och lokalsamhället för att få till social förändring.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Lärande Läs mer om: Människans villkor

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2024-10-09