Dela

Facebook Mail Twitter

Nytt forskningscentrum för antik filosofi ska ge perspektiv på moderna samhällsutmaningar

Med det nystartade forskningscentret Södertörn Center for Ancient Philosophy (SCAPh Länk till annan webbplats.) vill forskare lägga grunden för en långsiktig satsning på forskning och samverkan inom filosofiämnet. Samtidigt vill man fördjupa förståelsen av antik filosofi i en samtida kontext.

”Målet är att få fram ny och spännande forskning och bli en plats där man kan föra aktualiserande samtal om antik filosofi och tänka stora tankar i dialog med det förflutna”, säger Hans Ruin, en av initiativtagarna till SCAPh.

Platon

Staty av Platon.

Sedan ämnet filosofi startade vid Södertörns högskola för nästan 25 år sedan har huvudfokus legat på det som kallas kontinentalfilosofi. Men som en del av den moderna europeiska filosofin har det också alltid funnits ett starkt intresse för antik filosofi, enligt Hans Ruin, professor i filosofi. För honom och hans kollegor är det viktigt att Södertörns filosofiämne rymmer ett inslag av antik filosofi. Sedan många år tillbaka erbjuder filosofiämnen kursen "Grekiska för filosofer", där studenterna får lära sig grunderna i den klassiska grekiskan och samtidigt övar sig att läsa filosofiska texter.

– Det här forskningscentret är en förlängning av den långa ambitionen att se till att Södertörns högskola blir en hemvist för en djupare filosofisk utforskning av antikfilosofi, säger Hans Ruin.

En unik forskningsmiljö

Tillsammans med Olof Pettersson och Charlotta Weigelt, även de forskare inom filosofi vid Södertörns högskola, har han tagit initiativ till SCAPh med ambitionen att skapa en unik forskningsmiljö där antik filosofi studeras historiskt, men där man även utgår från den antika filosofin för att ta sig an samtida frågor om vårt samhälle och demokrati.

– Vi sätter ribban ganska högt och vill försöka göra båda de här sakerna samtidigt. Det är en svår uppgift som kräver kunskaper från många håll, så vi kommer bjuda in forskare som både är väldigt specialiserade på specifika områden samtidigt som vi vill samarbeta med forskare som försöker tillgodogöra sig den här antika kunskapen för att lösa problem som vi har just nu i vårt samhälle. Vi vill visa att det inte är någon skillnad på att hålla på med väldigt högkvalitativ antikforskning och att faktiskt försöka adressera aktuella problem, säger Olof Pettersson.

Antikens problem fortfarande aktuella

Ett exempel på hur den antika filosofin ska göras angelägen för vårt moderna samhälle kan ses i det första forskningsprojektet som kommer bedrivas inom ramarna för SCAPh, "Platon och politisk dialektik" som finansieras av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse. Där undersöks Platons idéer om beslutsfattande och samtalets roll inom demokratin. Olof Pettersson menar att de problem som Platon lyfter är lika aktuella idag, där det demokratiska beslutsfattandet bygger på en sorts konflikt där syftet med diskussionen är att övertyga snarare än att nå gemensam förståelse.

– Den här idén är ju inte ny utan det är precis det som är Platons kritik av sin samtida demokrati. Vi tänker att i de här platonska dialogerna finns det mycket material för att adressera och försöka diskutera de här typerna av problem som vi ser även i dagens samhälle, säger Olof Pettersson.

Vill inspirera yngre forskare

I framtiden hoppas forskarna att SCAPh ska attrahera både doktorander och etablerade forskare inom antikfilosofi från Sverige och andra länder, samtidigt som man vill skapa en miljö som inspirerar yngre forskare att söka sig tillbaka till det äldre materialet.

– Målet är att få fram ny och spännande forskning och bli en plats där man kan föra aktualiserande samtal om antik filosofi och tänka stora tankar i dialog med det förflutna, säger Hans Ruin.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Filosofi & religion

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2024-10-31