Dela

Facebook Mail Twitter

CBEES Annual Conference: Hur skapar vi en framtid i tider av kris och krig?

Karta över östeuropa, jordglob

Europa och världen genomgår just nu omvälvande förändringar, det talas till och med om en ny världsordning. Trots att vi befinner oss i en tid dominerad av våld, kan vi börja prata om framtiden och återskapa skadade relationer, socialt, kulturellt och politisk?

– Vi tror att konferensen kan bli en möjlighet att reflektera kring hur världen kring Östersjön och i Östeuropa nu formas på en rad olika sätt. Rysslands anfallskrig i Ukraina är fortsatt centralt och kommer fortsätta påverka oss alla, säger Johanna Mannergren, professor i statsvetenskap och internationella relationer och en av dem som organiserar årets konferens.

För tionde gången arrangerar Centre for Baltic and East European Studies sin årliga konferens och denna gång vill man höja blicken och försöka se in i framtiden. Vad är det som krävs för att vi en dag ska kunna bygga upp det som förstörts av krig – vare sig det är att återskapa städer och samhällen eller sönderslagna relationer.

Omkring 100 forskare från tjugo länder

Programmet bjuder bland annat på diskussioner och presentationer kring: en demokrati i förändring, hantering och mottaganden av flyktingar i regionen, mänskliga rättigheter och politiskt motstånd. Under rubriken “Politics of climate change and social sustainability” kommer Södertörndoktoranden Tatiana Sokolova tala om klimataktivismens roll i rättsliga sammanhang. Irina Seits, forskare i estetik, deltar i panel om hur konsten kan spegla och uttrycka politiska och ideologiska idéer. Detta är bara ett axplock av det omfattande program som konferensen bjuder på.

Vetenskapliga förutsägelser

Årets huvudtalare är Eglė Rindzevičiūtė, docent i kriminologi och sociologi vid Kingston University i London. Hon kommer i sin föreläsning diskutera hur vetenskapliga förutsägelser kan påverka framtiden, särskilt i tider av ekonomisk och miljömässig nedgång. Med exempel från Sovjetunionen där forskare på 1960- och 80-talen förutsåg landets kollaps kommer fokus ligga på hur data och datorbaserade modeller användes för att driva politiska förändringar. Vad kan förutsägelserna lära oss om vetenskapens styrkor och begränsningar?

– Årets tema är brett. Vi vill inspirera till samtal om framtiden. Vi lever ju i en tid av kris och krig och det kan ibland kännas som vi förlorat möjligheten att tänka framåt. Men just därför är det viktigt att försöka närma oss den framtid som ju oundvikligen kommer. Det innebär att vi också måste kritiskt undersöka det förflutna och fundera kring hur vi närmar oss nuet, säger Johanna Mannergren.

CBEES Annual Conference äger rum 28-29 november med medel från Östersjöstiftelsen. Är du intresserad av att besöka konferensen, se Södertörns högskolas kalender för mer information.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Östersjö- och Östeuropa

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2024-11-08