Dela

Facebook Mail Twitter

Nytt samarbete mellan Södertörns högskola och Teater Fryshuset

Teater Fryshuset har i över 15 år spelat verklighetsbaserad teater som lyfter viktiga samhällsfrågor. Nu inleder de ett samarbete med Socialt arbete vid Södertörns högskola för att tillsammans stärka arbetet med att förebygga utanförskap, våld och utsatthet. Genom berättelser skapas en unik möjlighet att sprida kunskap och öka förståelsen kring svåra sociala frågor – ett viktigt bidrag både för scenkonsten och akademin

– I praktiken iscensätter de socialt arbete, de förmedlar verkligheten på ett sätt som forskningen inte behärskar. Teater Fryshusets specifika kunskaper och praktiska erfarenheter i frågor om utanförskap, utsatta grupper och destruktiva miljöer kommer tillsammans med vår vetenskapliga kompentens i dessa frågor att skapa en dynamisk helhet. Genom samarbetet kommer vi både att kunna nå ut bredare och tillsammans utvidga vårt förebyggande arbete, säger Jonas Lindström, doktor i sociologi och lektor i socialt arbete vid Södertörns högskola.

Nå ut till ny publik

Forskare från Södertörns högskola kommer att kopplas till Teater Fryshusets produktioner och studenter vid bland annat socionomprogrammet och polisprogrammet kommer att få ta del av teaterföreställningarna. Dessutom vill man tillsammans nå grupper som vanligtvis inte går på teater eller söker sig till högskola eller universitet.

– Samarbetet är lika logiskt som självklart. Vi baserar alltid våra föreställningar på verkliga berättelser från unga i utanförskap eller destruktiva miljöer, men vi lägger också stor vikt vid att våra produktioner vilar på vetenskaplig grund och baseras på fakta. Tack vare det här samarbetet kommer vi att kunna arbeta ännu närmare forskningen inom socialt arbete, säger Ulf Stenberg, konstnärlig ledare och medgrundare av Teater Fryshuset.

Femte december kommer Teater Fryshuset till Svarta Lådan på Södertörns högskola. Där kommer de göra en läsning, alltså framföra delar av kommande pjäsen ROV, som handlar om ensamagerande gärningsmän som radikaliseras på nätet. Ett ämne som är relevant för framför allt våra studenter från socialt arbete, socianom- polis- och lärarutbildningen.

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2024-11-06