Från kandidat till doktor – offentlig förvaltning får forskarutbildningsrättigheter
Södertörns högskola kommer framöver kunna erbjuda forskarutbildning inom ämnet Offentlig förvaltning. Ett resultat av flera års arbete med att stärka och utveckla arbetet med ämnet, inom såväl akademin som samhället i stort.

– Nu känns det som vi är i mål. Nu är vi är ett fullvärdigt ämne, i och med beslutet från Fakultetsnämnden. Detta är ett arbete som vi påbörjade för åtta år sedan och sedan dess har vi successivt arbetat på att stärka ämnet genom att först få rättigheter på kandidat- och masternivå. Nu kan vi också ta emot doktorander, vilket vi ser fram emot, säger professor Anders Ivarsson Westerberg, avdelningsföreståndare för Offentlig förvaltning vid Södertörns högskola.
Geografisk och forskningsmässig breddning
Tidigare är det bara Förvaltningshögskolan vid Göteborgs universitet som haft forskarutbildningsrättigheter i ämnet, men med detta växer fältet och får ett nav även på östkusten.
– Beslutet är bra för ämnet i stort, som breddas geografiskt men också som forskningsområde. Forskningsmiljöer präglas alltid av de forskare som befinner sig där, men traditionellt har Göteborg haft fokus på kommunnivå, medan vi på Södertörns högskola har en statlig nivå som vårt område. Vi har också en stark bas i organisationsteori som kan ses som vårt signum, säger han.
Stina Bengtsson är ordförande för fakultetsnämnden, den instans som inrättar forskarutbildningsämnen vid högskolan.
– Det är mycket roligt att Södertörns högskola nu kan erbjuda utbildning på forskarnivå i offentlig förvaltning. Ämnesmiljön runt offentlig förvaltning är både forskningsstark och bidrar genom Förvaltningsakademin på viktiga sätt till högskolans samverkansuppdrag. Det är också glädjande att Stockholmsområdet, som rymmer så stor del av den svenska statsförvaltningen, äntligen kan utbilda doktorer inom området, säger hon.
Offentlig förvaltning vid Södertörns högskola
Offentlig förvaltning har funnits som ämne på Södertörns högskolan i 15 år och är ett mång- och tvärvetenskapligt ämne. Man studerar hur den offentliga sektorn organiseras, styrs och fungerar. Anders Ivarsson Westerberg är i grunden själv företagsekonom.
– Det man får inom offentlig förvaltning är bitar från flera olika områden: statsvetenskap, företagsekonomi, sociologi, juridik och organisationsteori. Det är en utbildning för de som är allmänt intresserade av samhällsfrågor, ser dem som viktiga och vill arbeta med dem i framtiden.
Forskning och samhällsdebatt
Forskare inom ämnet, som under åren har bidragit till att stärka och utveckla det, deltar ofta i samhällsdebatten. De samarbetar med myndigheter och organisationer, genomför utvärderingar och granskningar och erbjuder utbildningar. Mycket av detta arbete sker inom Förvaltningsakademin, en av högskolans centrumbildningar.
Offentlig förvaltning kompletterar nu forskarutbildningsområdet Politik, ekonomi och samhällets organisering, PESO. Där har högskolan sedan tidigare forskarutbildningsrättigheter i företagsekonomi, journalistik, socialt arbete, sociologi och statsvetenskap.
– Genom ämnet Offentlig förvaltning är Södertörns högskola också en av 16 myndigheter och organisationer som är partners i Vinnovaprojektet SustainGov. Där pågår arbetet med att ta fram en forskarskola, något som vi ser fram emot och kommer vara en del av, säger Anders Ivarsson Westerberg.
Sidan är uppdaterad
2025-03-05