Dela

Facebook Mail Twitter

Vildsvinens framfart utreds – kan ökad konsumtion minska skadorna?

Vildsvinens vara eller icke-vara i svensk natur har länge varit en omdiskuterad fråga. Djurstammens snabba spridning lett till ökade skador på jordbruksmark och grödor. Nu undersöker forskare vilka effekter en ökad konsumtion av vildsvinskött kan ha – och om det verkligen kan bidra till att minska problemen.

Grupp vildsvin  springer  i skogsbryn, gräsmatta

– Svenska myndigheter har pekat ut en ökad konsumtion av vildsvinskött som en viktig åtgärd för att minska skadorna djuren orsakar. Vildsvin är väldigt intressanta eftersom de är kontroversiella. De har stort värde för jägarna, men orsakar också stora kostnader för markägare – som ibland är samma person. Det finns lite av ett moment 22 i förslaget och det är den ekvationen som vi vill undersöka om den är möjlig, säger Katarina Elofsson, professor i nationalekonomi som i sin forsknings studerat bland annat frågor rörande miljöpolitik för djurliv, biologisk mångfald och klimatpolitik.

Investeringar i infrastruktur

Att öka konsumtionen är inte så enkelt som att bara skjuta fler vildsvin. För att växla upp krävs stora investeringar i infrastrukturen runt hanteringen av köttet. Vildsvinskött som ska säljas måste behandlas korrekt för att säkerställa att de inte är infekterade med trikiner. Visserligen får nu jägare sälja vildsvin efter utbildning, men trots det kommer det krävs fler vilthanteringsanläggningar för att till exempel kunna sälja köttet vidare till skolor, äldreboenden och restauranger, säger Katarina Elofsson.

– För att bygga upp en fungerande marknad krävs infrastruktur och investeringar. Men om avskjutningen blir så hög att populationen kollapsar, finns det ingen ekonomi i det längre. Samtidigt varierar förutsättningarna i olika delar av landet, så det beror mycket på de lokala förhållandena.

Hänsyn till regionala skillnader

För att undvika detta dilemma krävs ett flexibelt system där man tar hänsyn till regionala skillnader och till att vildsvinen allt eftersom sprider sig norrut på grund av varmare klimat. Inom projektet, som finansieras av Viltvårdsfonden via Naturvårdsverket, Länk till annan webbplats. ska forskarna också titta på förebyggande åtgärder och hur de kan kombineras med jakt och konsumtion.

En annan aspekt som kan sätta käppar i hjulet är köttet i sig.

– Det handlar också om betalningsviljan för vildsvinsköttet. Smaken är ofta uppskattad men det finns förstås gränser för vad konsumenterna vill betala. Dessutom behöver jägarna motivation för att skjuta mer än vad de redan gör idag. Det kan handla om att priset på köttet blir tillräckligt högt eller om någon form av ekonomisk ersättning, som skottpengar — något vi haft på andra arter tidigare, men inte på vildsvin just nu, säger Katarina Elofsson.

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2025-05-20