Dela

Facebook Mail Twitter

Ny bok ska förebygga fusk bland studenter

Antalet anmälningar om fusk bland studenter är fortfarande högt, trots en nedåtgående trend. I en ny bok vill författarna hjälpa studenter att förstå vad vetenskaplig redlighet innebär – och vad som faktiskt räknas som fusk.

Niclas Månsson

Niclas Månsson, professor i pedagogik.

Tusentals studenter anmäls årligen till disciplinnämnder vid Sveriges lärosäten för misstänkt fusk, men i många fall vet studenterna själva inte att de gjort något fel, enligt Niclas Månsson, professor i pedagogik vid Södertörns högskola. I den nya boken En liten bok om vetenskaplig redlighet Länk till annan webbplats. som han skrivit tillsammans med Lena Johansson Westholm från Mälardalens universitet, vill han hjälpa till att förebygga fusk och missförstånd kring akademisk etik.

Framsida bok

– Vi kom på idén efter att ha sett de höga siffrorna om anmälningar från Universitetskanslersämbetet och tänkte att den här boken behövs. Det saknas en samlad lärobok om detta som vänder sig direkt till studenter, säger Niclas Månsson, som tidigare skrivit boken En handbok i forskningsetik Länk till annan webbplats. som istället riktar sig till forskare.

En liten bok om vetenskaplig redlighet behandlar allt från vad som räknas som plagiat, otillåtet samarbete och användning av otillåtna hjälpmedel, till förfalskning av dokument och kränkningar i samband med examination. Utgångspunkten är att vetenskaplig redlighet är något som måste läras och utvecklas, precis som andra akademiska färdigheter.

– Vi vill att så få anmälningar som möjligt ska behöva göras, men det här är också ett sätt att förbereda studenter för framtida karriärer inom forskning, säger Niclas Månsson.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Lärande

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2025-06-10