Dela

Facebook Mail Twitter

Ny utbildning i Liberal Arts

I höst börjar ett nytt program på Södertörns högskola, Liberal Arts. Programmet är det första kandidatprogrammet i Liberal Arts i Stockholmsområdet och ger en unik spetsutbildning inom humaniora.

– Programmet ger en spets och en bredd med engagerade lärare, säger Anders Burman, professor i idéhistoria på Södertörns högskola.

Student läser på en surfplatta

Liberal Arts är ett program för den som vill ha en bred utbildning med infallsvinklar från flera ämnen som filosofi, idéhistoria, litteraturvetenskap och medie- och kommunikationsvetenskap. Under programmet får du kritiskt studera frågor kring vad en människa är, hur vi relaterar till vår omvärld och vilken roll humaniora spelar idag. Genom programmet kommer du att utveckla en bättre förståelse för humanioras samtida relevans och få kunskaper att bättre förstå det samhälle vi lever i.

– Liberal Arts är en internationellt spridd utbildningsform och nu startar vi det första unika kandidatprogrammet i Stockholmsområdet. Vi hoppas så klart att många kommer vilja gå programmet, säger Anders Burman.

Levande klassiker och humaniora

Under första terminen kommer du bland andra läsa kursen Levande klassiker, där det behandlas olika klassiska verk från antiken till samtiden, bland annat Michel Foucault, Virginia Woolf, Mary Shelley och Frantz Fanon och där texterna relateras till samtiden och till dig som individ.

En annan kurs under första terminen är Humaniora i samtiden, och kursen behandlar humanioras samtidsrelevans. Under den kursen kommer du bland annat att läsa om huvudlinjer i klassiska humanismens tänkesätt och hur dessa har påverkats av såväl nya tankeströmningar som av samhället i stort.

Unikt program

Liberal Arts är ett unikt program med dess kombination av flera ämnens kärnområden och genom dess forskningsanknytning. Under programmet kommer du att få ta del av aktuell forskning i samtliga ämnen. Programmet innehåller även en praktik som till exempel kan ske på ett bokförlag, en redaktion, ett museum eller på en myndighet. Dessutom får du läsa upp till c-nivå i ett valfritt humanistiskt ämne.

– Om man vill läsa humaniora men inte riktigt vet inom vad man vill inrikta sig så är det här en perfekt utbildning, säger Anders Burman.

När du avslutat programmet kommer du att ha en bred bildning och ha gedigna kunskaper som du kan använda i ett brett spektrum av yrkesområden. Till exempel kan du efter dina studier arbeta inom kulturvärlden eller mediesektorn. Du kan även välja att fortsätta dina studier inom humaniora och kan då gå ett Masterprogram.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Student

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2020-09-07