Dela

Facebook Mail Twitter

Halloween – en väldigt svensk högtid

Agneta Lilja, etnolog och expert på våra traditioner och högtider, tycker inte att den allmänna uppfattningen om att Halloween är en kommersiell amerikansk högtid stämmer. Det är i själva verket en väldigt svensk högtid.

Student läser på en surfplatta

- Det finns inget speciellt skäl just för den här högtiden, människor har ordnat fester när de tycker att de behövs, som till exempel i säsongsövergångar, säger Agneta Lilja. Det är en del i att tiden går och vårt behov av kontinuitet i tillvaron. Och just den här tiden på året, när det är mörkt och det inte finns någon annan högtid så tyckte vi helt enkelt att det behövdes lite fest, ett avbrott.

Halloweens ursprung sägs ofta vara den keltiska nyårstraditionen, men Agneta, som utnämnts till ”Sveriges Halloweendrottning” av Upsala Nya Tidning, tror inte det är därför vi firar nu. Likaså är bilden av att traditionen helt är tagen från USA inte heller korrekt. Vi blev influerade på olika håll och hade ett behov av ett avbrott i hösten och Halloween låg lämpligt i tiden.

- Allt det som finns i Halloween; klä ut sig, spöka, det har vi gjort under olika högtider i alla tider. Lussegubben, påskkärringar som klädde ut sig och gick ut och skrämdes – det är inget nytt, säger Agneta Lilja.

Längre tillbaka så karvade vi ut rovor i Sverige och satte ljus i under högtider. När detta togs upp i USA så fanns inga rovor, utan det blev pumpor istället.

Halloween har firats i vissa begränsade miljöer i Sverige, bland studenter till exempel, sedan 1940-talet. Men det var 1997 som firandet fick fäste på riktigt.

- Det sammanfaller ganska väl med att det hände en hel del elände i världen och att vi kunde ta del av det på annat sätt i och med internets intåg, säger Agneta. Vi har alltid haft behov av att bearbeta död och elände och detta blev ett sätt att göra det.

Tematiskt och tidsmässigt faller Halloween och Alla helgons dag samman – men det är två olika saker. Agneta vill även därför passa på att även avliva myten om att Halloween skulle konkurrera ut Alla helgons dag. Så har det inte alls blivit, utan Halloween har satt fokus på Alla helgons dag som blivit mycket mer uppmärksammad sedan vi även började fira Halloween.

Till sist; alla föräldrars fundering om när barnen egentligen kan gå ut och fråga om ”bus eller godis?” Dessvärre kan inte Agneta slå fast ett rätt datum:

- Det är det som är så bra med Halloween! Vi har ett koncept och vi kan fira lite som vi vill och när vi vill, väldigt användbart och en väldigt uppskattad fest hos många, slår Agneta Lilja fast.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Människans villkor

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2019-10-29