Dela

Facebook Mail Twitter

Mötet i fokus vid akademisk högtid 2020

Mötet mellan högtidlighet och festlighet, mötet mellan huvudpersoner och publik, mötet mellan konstnärliga uttryck och möten mellan olika ämnen, lärosäten, närområdet och riksdagsföreträdare – allt rymdes vid Södertörns högskolas akademiska högtid.

Student läser på en surfplatta

Fredag den 7 februari anordnades Södertörns högskolas akademiska högtid* för nionde gången och den 15:e professorsinstallationen**. Efter högtidligt intåg och välkomsttal av rektor Gustav Amberg började ceremonin med en hyllning till de lärare som under året har genomgått en pedagogisk meritering. De excellenta lärarna Hélène Edberg, lektor i retorik, och Lena Roos, professor i religionsvetenskap, mottog diplom och applåder. Därefter promoverades årets hedersdoktor Prof. dr. Elena Marushiakova av fakultetsnämndens ordförande Peter Dobers, professor i företagsekonomi.

Hedersdoktor 2020
Doktorer

Promovering

Vid årets högtid promoverades elva nya doktorer av Pejvak Oghazi, professor i företagsekonomi. Mari Zetterqvist Blokhuis, fil dr i den praktiska kunskapens teori, Marcel Mangold, fil dr i statsvetenskap, Mathilde Rehnlund, fil dr i miljövetenskap, Elise Remling, fil dr i miljövetenskap, Irina Seits, fil dr i estetik, Ralph Tafon, fil dr i miljövetenskap, Matilda Tudor, fil dr i medie- och kommunikationsvetenskap, Oscar Törnqvist, fil dr i arkeologi och Ingela Visuri, fil dr i religionsvetenskap mottog diplom och lagerkrans på scen. Dessutom promoverades Martin Andersson, fil dr i historia, och Robin Samuelsson, fil dr i svenska, i sin frånvaro.

Charlotta Weigelt
Professorer

Installation

Hela tretton nyblivna professorer installerades vid årets högtid. På scen mottog Stina Bengtsson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, Jonna Bornemark, professor i filosofi, Katarina Elofsson, professor i nationalekonomi, Cecilia Ferm Almqvist, professor i pedagogik, Anna Maria Jönsson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, Claudia Lindén, professor i litteraturvetenskap, Niclas Månsson, professor i pedagogik, Håkan Nilsson, professor i konstvetenskap, Peter Strandbrink, professor i statsvetenskap, Adrienne Sörbom, professor i sociologi, Katarina Wadstein MacLeod, professor i konstvetenskap, Charlotta Weigelt, professor i filosofi och Magnus Wennerhag, professor i sociologi, en stola och ett diplom.

Adrienne Sörbom

Efter installationen höll den nyinstallerade professorn Adrienne Sörbom installationstalet. I talet tog hon avstamp i sin forskning om global politik bortom Förenta Nationerna och tog med åhörarna på en resa till The World Economic Forum.

Josefin Stern och  Johanna Granander
ViGör Event och SMI

Högtidligt och festligt

Södertörns högskolas studentkår, SöderS, axlade återigen rollen som presentatörer under ceremonin. Josefin Stern, ordförande SöderS, och Johanna Granander, kommunikatör SöderS, lotsade oss tryggt igenom ceremonins olika moment. Efter professorsinstallationen intog ViGör event Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. scenen med sång och dans.

Med på scen fanns också studenter från SMI, Stockholms Musikpedagogiska Institut Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., en av högskolans grannar på campus, med bland annat en specialskriven låt för högtiden ”Guld och betong”. Texten utgick från högtidens visuella koncept, mötet mellan guld och betong. Betongen står för både högskolans geografiska placering i urban förortsmiljö och för dess arkitektoniska uttryck. Guldet i sin tur symboliserar ceremonins högtidlighet och glansen i den efterföljande festen.

En annan campusgranne är Konsthögskolan Idun Lovén Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som på sitt sätt också tolkade mötet mellan guld och betong. De bidrog till högtiden med måleri, skulpturer och videoverk. Ytterligare ett bidrag till väggdekoren, skapades av en av högskolans medarbetare, Astrid Ott.

Konstskolan Idun Lovén
Konstverk Astrid Ott
Dukning

Kvällen avslutades med vegetarisk buffé och dans.

*) Tidigare professorsinstallationer:1999, 2001, 2003, 2006, 2008, 2009

**) Akademisk högtid med professorsinstallation och doktorspromovering: 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2018, 2019, 2020

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2020-02-17