Dela

Facebook Mail Twitter

Lyckad socionomdag på temat våld

Våld i nära relationer. Våld och gängkriminalitet. Våldsbejakande extremism. Samtalsämnena och seminarierna var högaktuella och intressanta när Socionomdagen för andra året anordnades på Södertörns högskola. Medverkade gjorde bland annat flera Södertörnskommuner, Fryshuset och ett flertal andra organisationer.

Student läser på en surfplatta

- Vi ordnar den här dagen framför allt för att våra studenter ska få möta problemställningar som de kommer att få arbeta med när de examineras som färdiga socionomer, säger Sofia Ågren, adjunkt i socialt arbete på Södertörn högskola och ansvarig för Socionomdagen. Dessutom vill vi skapa en dialog mellan praktik, forskning och utbildning och på det sättet ta aktiv del i vårt lokalsamhälle och bidra till att bygga ett socialt hållbart samhälle.

“Viktigt tema för oss i Botkyrka kommun”

Christoffer Hell är kvalitetsledare för socialtjänsten i Botkyrka kommun. Som kvalitetsledare jobbar han med utveckling och kvalité, dels väldigt praktiskt ute i kommunens verksamheter men även med ett övergripande ansvar för helheten.

- Vi ville vara med här idag eftersom det är ett viktigt tema för oss i Botkyrka kommun, säger Christoffer. Vi har flera utsatta områden i kommunen och jobbar hårt mot våld och kriminalitet på många olika sätt. Här kan vi som blivande arbetsgivare möta studenter och marknadsföra oss på så sätt. Och åt andra hållet, så kan vi delge utbildningen vad vi vill att de ser till att studenterna lär sig innan de ska ut och jobba. Dessutom är det viktigt för oss att ha nära samarbete med högskolor för att ta del av den senaste forskningen på dessa områden.

Christoffer Hell, framför affsich från Botkyrka kommun. 

Christoffer Hell, kvalitetsledare för socialtjänsten i Botkyrka kommun.

Dagen inleddes med att Camila Salazar Atías från Fryshuset pratade om ”Våld och gängkriminalitet - hur hänger de ihop?” Därefter följde en rad olika parallella seminarier, som till exempel om att arbeta med högriskärenden i socialtjänsten, Delmos arbete mot segregation och att förebygga våldsbejakande extremism.

Kommunpolitiker i panelsamtal om ett samhälle fritt från våld

Dagen bjöd också på en paneldebatt där kommunala politiker samtalade om ”Vad krävs för ett samhälle fritt från våld?” Där deltog Ebba Östling (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka kommun, Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Haninge kommun, Lisbeth Krogh (Huddingepartiet), vice ordförande i socialnämnden i Huddinge kommun, Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje kommun. Flera socionomstudenter deltog också i samtalet med reflektioner och tankar.

Vill åstadkomma förändringar i samarbete med andra kommuner

Camilla Johansson och Angelica Kulbay, var på plats och representerade Haninge kommun.

Camilla Joansson och Angelica Kulbay i aulafoajén. Grön växt i bakgrunden. 

Angelica Kulbay och Camilla Johansson från Haninge kommun.

- Vi vill visa oss för studenter, Haninge är en bra kommun att jobba i. Och det finns väldigt mycket intressanta och otroligt viktiga jobb inom det här området, säger Angelica. Vi vill även få kunskap och input från studenterna – hur tänker de kring sin roll? För att vi ska kunna anpassa oss som arbetsgivare.

- En annan viktig anledning att vi är här är att vi vill samverka med andra kommuner. Se hur de jobbar för att tillsammans åstadkomma förändringar, säger Camilla.

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2020-09-07